Моба 2021. у Манастиру Светог Николаја Жичког у Соко Граду

ИЗ СОКО ГРАДА ПИШЕ: Вероучитељ Горан Антанасковић

Благодарећи љубазности најстаријег Владике СПЦ, Његовог Преосвештенства Епископа шабачког Г.Г. Лаврентија, дечији хор ”Бисери” наше Цркве Светих Апостола Петра и Павла у Житорађи, више од 10 година за редом, вођен вероучитељем Гораном Антанасковићем, учествује на манифестацији Моба које је давне 2000-те покренуо поменути Епископ. Наиме ради се о пројекту окупљања наше деце из земље и дијаспоре у циљу очувања традиционалних вредности вере, културе, језика и уметности. Окупљајући децу из отаџбине и дијаспоре кроз културне активности, учешће у богослужењима, ликовне и музичке активности, вечери културе и размене културних искустава деце из различитих крајева, оваква окупљања имају своју сврху. Ове 2021. године Моба се одржава са мало мањим бројем учесника, али ипак има нас довољно за добро и квалитетно дружење.
Приликом свечаног отварања овогодишње Мобе коректно је одрађен уметнички програм на задовољство свих учесника Мобе, као и задовољство присутних званичника. Својим присуством свечаност су увеличали Његово Преосвештенство Епископ шабачки Г.Г. Лаврентије као домаћин догађања, председник Општине Љубовија са својим сарадницима, секретар епархије шабачке високопречасни протојереј-ставрофор отац Мирко Вилотић који је у име Владике Лаврентија поздравио мобаше пожелео добродошлицу и угодан боравак у манастиру Соко Град. Учесници Мобе су припремили и извели пригодан програм који се састојао од музике и игре, рецитација, представљање старих традиционалних музичких иструмената и оно без чега се не може народних кола, односно неизбежног фолклора. Програм је почео извођењем тропара Светом Николају жичком и државне химне Боже Правде у извођењу наших Бисера и групе Завичај из Лаћарка, који су на Моби са својим свештеником Браниславом Дивљаком вероучитељем у селу Лаћарак.

Бисери на Моби / фото: Г. Антанасковић

Он је са својим групама певача остварио запажен ниво квалитета певања и разноврсности репертоара. Са нашим Бисерима су извели неколико композиција које су оставиле изузетан утисак на публику. Посебан утисак су на публику оставили чланови наше групе Анђела Станковић и Лазар Савић својом тачком и песмом о Кнезу Лазару. Лазар је такође представио традицоналне инструменте фрулу, гајде и друге дувачке инструменте. Лазаревим наступом је посебно био дирнут владика Лаврентије. Владици Лаврентију, Бисери из Житорађе уручили су скромни поклон, књиге и дискове, које је у оквиру акције Заволи, воли! Обновимо себе! Глас Србије, написала и издала Госпођа Маја Ковачевић, мајка једанаесторо деце, председница Удружења Кнегиње Персиде Карађорђевић и послала као дар, нашем добром домаћину. Међу учесницима Мобе посебно се издвојила, као најсимпатичнија група из КУД-а Свети Јован Владимир из Бара, који су и уједно најмлађи учесници Мобе. Од локалних извођача морамо поменути фолклорну секцију библиотеке Јанко Веселиновић из Коцељеве, као и групу Ђорђе, Сара и Ивана из Љубовије, која је имала посебно емотиван наступ. На крају се скупу обратио Владика Лаврентије пригодном беседом, где је пожелео деци угодан боравак и добро дружење у манастиру Соко, који је током година многим учесницима постао ”друга кућа” јер како владика рече: ”децо ово је ваша кућа”.
Бисери и Завичајци су му за крај приредбе отпевали многољетствије да би и тиме означили званичан почетак овогодишње Мобе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *