Лични пратилац детета и у општини Житорађа

Општина Житорађа, као носилац пројекта и Удружење „Инклузија данас“ из Прокупља, као имплементациони партнер, активно раде на пројекту „Пилотирање услуге Лични пратилац детета“ на територији општине Житорађа.

Руководећи се утврђеним циљевима, Канцеларија Уједињених нација за пројектна услуге, UNOPS, одобрила је донацију Општини Житорађа за спровођење пројекта за допринос унапређењу социјалне кохезије у Јужној Србији, повећањем квалитета социјалних услуга и припремљености јавних установа и других пружалаца услуга за ванредне ситуације.

Овим пројектом се уводи услуга социјалне заштите Лични пратилац детета, која је намењена деци са инвалидитетом и сметњама у развоју која су укључена у образовни систем, а такође се и унапређују капацитети јавног и цивилног сектора у Житорађи за пружање услуга социјалне заштите.
Увођењем инклузије у систем образовања од припремног предшколског програма па до завршетка средње школе, услуга “Лични пратилац детета” већ почиње да бива неопходна у свим заједницама. –Важно је разумети да задатак личног пратиоца није да пружа педагошку подршку детету, већ обухвата области кретања, социјализације, говора и комуникације, усмеравања пажње и самосталности,  истакла је координаторка на пројекту Александра Марковић .

У припремним активностима спроведена је акредитована обука Републичког завода за социјалну заштиту „Покретање услуге лични пратилац тетета“ и обучено је шест лица. Према препоруци интерресорне комисије, током девет месеци, троје деце предшколског и школског узраста, као и њихове породице, користиће услуге Личних пратилаца.

Како наводи начелник општинске управе Марко Стошић, увођење услуге биће препознато и кроз измене правног оквира локалне самоуправе, Центра за социјални рад и организације цивилног друштва. Поред унапређења квалитета живота деце која ће добити услугу Лични пратилац, пројекат унапређује сарадњу релевантних актера из различитих сектора на локалном нивоу, чиме се остварује свеобухватан системски приступ решавању проблема социјалне искључености рањивих група у локалним заједницама.

Пројекат је одобрен у оквиру јавног позива за унапређење социјалних услуга и реализује уз подршку Европске уније (ЕУ), преко програма ЕУ ПРО Плус који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *