Јубилеј: 50 година рада Јавне библиотеке у Дољевцу

Свечаном седницом, доделом захвалница и пригодним културно-уметничким програмом за децу и одрасле обележен је полувековни рад најзначајније установе културе у општини Дољевац Јавне библиотеке. У библиотеци је било свечано током два дана колико је обележавање јубилеја трајало.

Плакете и захвалнице додељене су установама и појединцима који су допринели раду Јавне библиотеке, а међу њима се нашао и Радио Копријан. – Плакетама су награђени Министарство културе, Народна библиотека Србије, председник општине Дољевац Горан Љубић, генерал-потпуковник Мирослав Симовић, начелница Нишавског округа Драгана Сотировски, „Књига солидарности“ и локална самоуправа. Захвалнице су додељене појединим општинским функционерима за успешну сарадњу, као и установима, организацијама и предузећима у општини Дољевац, али и шире, бившим радницима установе и некима од садашњим радника, као и највернијем читаоцу, али и највећем дародавцу књига, каже за наш портал директор ове установе Боги Митић.

Дољевачка публика уживала је у концерту Милоша Радовића, певача романси и евергрин песама. –Концерт је био заиста спектакуларан. Милош је наступао код нас и прошле године и одушевио све који су га слушали, те смо зато одлучили да дољевачкој публици још једном представимо овог врхунског уметника, напомиње Митић. Децу су забављали ствараоци за најмлађе Сиђа Живковић, Мирјана Балтезаревић, Власта Ценић и Драган Маринковић. Наступали су и ученици ОШ Вук Караџић. Отворена је изложба Братислава Бате Анђелковића из Вучја, коју љубитељи уметности могу погледати у холу библиотеке до 15.априла, сваког радног дана од 7 до 20 часова. –Изложба је заиста изванредна, Бата је своје радове урадио и на камену и дрвету, тако да је врло занимљива и необична и свакако је треба погледати.

Поводом јубилеја, свима који су желели да постани чланови библиотеке, тог дана упис је био бесплатан, а посетиоцима су подељени и пригодни поклони.

Основана давне 1969. године, током педесетогодишњег трајања Јавна библиотека у Дољевцу била је стожер свих културних активности од значаја за овај крај, а може се похвалити и фондом од скоро 55 000 књига, што је највише књига по глави становника у Србији. Највернији читаоци су и даље они најмађи становници наше општине, а библиотечки фонд и даље расте.

Повећан је и простор у ком библиотека ради, а радује то што су и надлежне државне институције препознале њен рад и определиле ових дана додатних 10 милиона динара за потпуно уређење дограђеног дела зграде, чиме ће се многоструко побољшати услови за рад у области културе, уметности и забаве.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *