Православни хришћани широм света обележавају Ускрс, празник који симболизује победу живота над смрћу. Ускрс је најрадоснији хришћански празник, јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих, као победа вере и живота над смрћу. Црквена учења казују да је Исус распет у петак, суботу је прележао у гробу, у Јосифовом врту, док се у недељу зором осетио снажан земљотрес и анђео Божји слетео је на гроб. Стражари који су чували гроб, у страху су попадали као мртви, а Исус је васкрсао.

На Ускрс је, према веровању, прво Марија Магдалена срела Христа, а потом се он указао и својим ученицима. Само ученик Тома, који је био одсутан, није одмах поверовао да је Христос ускрснуо, па је морао лично да се увери. Одатле је потекла у народу узречица: „Неверни Тома“.

Људи се за овај празник поздрављају са: “Христос васкрсе” и “Ваистину васкрсе”. Ускршње славље је за вернике крај Великог поста, који спада у најстроже постове, а први мрсни залогаји требало би да буду ускршња јаја која, се према обичају, фарбају у црвено, као симбол проливене Христове крви.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *