Цвета шверц птица у нашем крају

Шверц птица, њихово нелегално чување и криволов постали су уносан бизнис у Србији, што је довело до тога да су многе од њих на ивици истребљења, а да ситуација буде још гора ради се о строго заштићеним и угроженим врстама. У једном таквом нелегалном узгајалишту птица у Малошишту полиција и запослени из Завода за заштиту природе пронашли су недавно око 60 строго заштићених врста птица, које су потом пуштене у природу, док је против власника поднета пријава. Овај случај није на жалост изолован, јер како кажу упућени на овом подручју постоји свега неколико легалних узгајалишта која раде по свим прописима, док сва остала функционишу у сивој зони.

Како каже орнитолог из Завода за заштиту природе из Ниша, Братислав Грубач у акцији у Малошишту пронађене су птице које су биле у добром стању, те су одмах пуштене у природу. Међутим дешавају се и ситуације, да због неусловног чувања многе од птица угину или њихово стање захтева лечење и појачани надзор. –Током полицијског претреса простора породичне куће и дворишта у Малошишту пронашли смо око 60 строго заштићених врста птица и то 24 чешљугара (Цардуелис цардуелис), 22 чишка (Цардуелис спинус), 9 жутарица (Серинус серинус) и 2 зебе (Фрингилла цоелебс) које су биле смештене у кавезима. Власник птица није имао дозволу за њихово држање, нити за умножавање, каже Грубач.

А цела ова прича међутим, каже наш саговорник има и еколошке консеквенце. Те птице имају своју улогу у одржавању биолошке равнотеже, јер се хране штетним инсектима.Иначе, криволов у целој Србији узима све више маха, а у јужној Србији нарочито, што је довело до тога да су од 352 врсте птица, које су регистроване у Србији, скоро све на листи угрожених, упозорава наш саговорник.

Стање затечено у Малошишту (Извор: ЗЗСП)

Размере криволова птица су енормне. Неке процене говоре да се годишње око 120.000 до 150.000 јединки свих врста незаконито ухвати, убије или препрода. Поред криволоваца, велики проблем су и ловци који убијају птице грабљивице, али и лабудове и роде. Наиме, последње две деценије илегално се, па чак и организовано убијају птице грабљивице од стране голубара, што је довело до тога да су најугроженије и најстроже заштићене птице готово истребљене. Дешава се прави масакр над степским и сивим соколом, јастребом и копцем. У тој серији убијања користе се разне методе од замки, одстрела, па чак и бацања отрова, што су вишеструка кривична дела, опомиње орнитолог Грубач. Према нашим подацима око 500 људи организовано и циљано убија птице грабљивице у Србији, а нишки крај је познат по томе. Зато је драстично смањена популација сивог сокола, на свега 30 до 40 парова, а степског сокола на 15 до 20 парова. Јастреб је на црвеној листи, на којој се налазе врсте које изумиру. Све то има дугорочне последице, као што је повећање популације голубова и чворака, који већ сада представљају велики проблем за насеља. Онда људи траже тровање голубова како би се смањила њихова популација, тако да је то један зачаран круг, где су угрожене не само птице већ и човек, нарочито ако се зна да голуб може бити преносилац неких болести које су опасне за људе, попут птичијег грипа или вируса грипа типа Б. То је читав низ проблема који доприносе погоршању здравља читавог екосистема и губитку равнотеже у природи, закључује наш саговорник.

Због тога је настала потреба да се организују и службе, такозване АВИ патроле, које ће стално бити на терену и које ће у сарадњи са Заводом за заштиту природе и полицијом радити на спречавању криволова птица, рекао нам је Градимир Митић из Удружења за заштиту птица “Градимир Штиглић”, које је члан Српске орнитолошке федерације.-Уверен сам да ће формирање ове патроле имати ефекта, јер одмах након најаве да ћемо се активно укључити у решавање овог проблема многи криволовци, из страха да не буду ухваћени, већ су пустили птице у природу, тим пре јер их држе у неусловном простору. Наиме, по једна од тих птица требало би да борави у кавезу димензија 80x60x40, а криволовци у таквом једном кавезу држе по њих 20-30.

Уколико сте љубитељ птица, свакако легалан начин за њихово држање постоји. Како каже наш саговорник потребно је попунити адекватан захтев и послати га Министратву пољопривреде.

Ретке и строго заштићене врсте птица не могу да се купују, али могу да се добију на поклон. Потребно је да свака јединка буде алкирана, што значи да је регистрована и да је власник има у легалном поседу. Сваки подмладак такодје мора добити алку, тј. прстен како би се у сваком тренутку знао њихов број. Све остало је недозвољено држање, истиче Митић.

Иначе, како каже, у општини Дољевац постоји свега неколико легалних одгајивачница, док све остале, а има их пуно, раде у сивој зони, чему они теже да стану на пут.С тим у вези, истиче у плану је и одржавање неколико трибина у нашем крају, како би се код становништва подигла свест о потреби очувања угрожених врста птица и постизања биолошке равнотеже у природи.

О размерама и озбиљности овог проблема говори и податак до кога је недавно дошао „Блиц“. Наиме, како је пренео овај лист, сваке године из Србије буде прошверцовано много птица које заврше у менију и на трпезама италијанских ресторана. У тој земљи, наиме, ове птице сматрају за прворазредни деликатес и посебно у време празника радо их једу уз паленту, па зато овде цвета нелегални бизнис вредан неколико милиона евра. Из Србије се кријумчаре птице из Румуније и Бугарске, као и оне криволовљене у нашој земљи, углавном у околини Житорађе и Алексинца, као и на неколико места у Бачкој, писао је „Блиц“.

Према добро упућеним изворима, нека удружења са ове територије, која се легално баве обуком ловачких паса,понекад нелегално обављају и послове који се могу сматрати криволовом птица.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *