Дан потрошача: ЕПС и продавци спортске опреме нам задају највише мука кажу у “Форуму”

На Дан потрошача који се обележава сваког 15.марта Центар за заштиту потрошача “Форум” из Ниша, указује на најчешће и највеће неправилности трговаца или предузећа која се баве пружањем услуга. Како је у изјави радио Копријану рекао Јован Јовановић председник овог удружења симболично, баш на данашњи дан, ово удружење се обратило надлежном министарству, упућивањем јавног протеста, с циљем указивања на неправилности у раду једног од највећих предузећа у нашој земљи Електропривреде Србије. Такође, скреће се пажња и на продавце спортске опреме, која је, у највећем броју случајева лошег квалитета, иако се ради о познатим робним маркама које се продају по папреним ценама.

Иако је ова област добро регулисана Законом о заштити потрошача, постоје предузећа и компаније која поједине законске одредбе не поштују. Како каже наш саговорник непоштовање пословне и непословне праксе предузећа Електропривреда Србије, што је прецизирано чланом 17. Закона о заштити потрошача, једна је од основних примедби “Форума”. –Јавно предузеће ЕПС испоручује ел.енергију потрошачима преко бројила којима је истекао рок баждарења, па су она самим тим по члану 26. Закона о метеорологији неисправна и не смеју се употребљавати. Да нелогичност буде већа потрошачи су у таквој ситуацији криви за нелегално коришћење ел.енергије иако је ЕПС надлежан за баждарење бројила, тј. одговоран за њихову исправност, каже Јовановић. Такође, не поштује се ни члан 56. Закона о заштити потрошача јер на продајном месту ЕПС-а није истакнуто обавештење о начину и месту пријема рекламације и нема овлашћеног лица за њихов пријем у току радног времена што је законска обавеза ЕПС-а. Не воде се ни књиге о рекламацијама, а потрошачу се не саопштава број под којим је она заведена, нити му се шаље одговор у року од осам дана, што је такође дужност овог предузећа. И као јако битно не поштује се ни члан 86, јер се не обавештавају потрошачи, након истека периода од два месеца, о дуговању, нити им се оставља рок од 30 дана за његово измирење, него му се обуставља испорука струје, иако је потрошач доставио приговор на висину обавеза, чак и у ситуацији када редовно измирује текуће обавезе. Док се спор између потрошача и ЕПС-а не реши, испорука струје се не може обуставити. Исто тако, ЕПС условљава укључење струје исплатом старих дугова, што је такође супротно закону. Ми из “Форума” тражимо да се сви потрошачи којима је обустављена испорука ел.енергије привремено прикључе на систем, док се пред надлежним институцијама тај спор не реши. Такође, захтевамо да ЕПС формира комисију по члану 92. Закона у којој ће се налазити представници ЕПС дистрибуције, ЕПС снабдевања и представници потрошача и да та комисија поступа по члану 149. Закона о општем управном поступку који предвиђа да се о приговору одлучује решењем са правом жалбе, каже председник Центра за заштиту потрошача из Ниша.

Такође, додаје да се велики број купаца жали на неквалитетну спортску обућу, јер и најскупљи артикли трају 2 до 3 месеца, а рекламације се одбијају, са образложењем да је узрок њеног брзог хабања неправилно одржавање, јер је то обућа за суво време. –У поступку решавања рекламације као доказ користи се налаз лабораторије која је приликом увоза издала декларацију, што је класичан сукоб интереса, каже Јовановић. Чак и копачка има декларацију на којој пише да је то обућа за суво време, иако се та опрема, према намени, користи и по киши и по блату.

Протест је упућен помоћнику министра трговине за заштиту потрошача, помоћнику министра за тржишну инспекцију, генералном директору ЕПС-а, као и његовим извршним директорима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *