Вукови све чешћи гости на територији Житорађе

Насловна фотографија: Архива ловачког удружења ”Мирослав Златановић – Мића ” Житорађа

Последњих неколико дана све чешће се могу чути приче о незваним гостима који силазе у насељена места у општини Житорађа. Реч је о вуковима, а ми смо тим поводом контактирали председника ловачког удружења ”Мирослав Златановић – Мића”, Братислава Марковића да нам каже одакле се појављује оволики број вукова на територији Житорађе у последње време.
Упознати смо са ситуацијом с обзиром да је то наша делатност, лов, заштита и узгајање дивљачи, а вук је једна од гајених врста дивљачи заштићених ловостајем. Његова експанзија у нашем и околним ловиштима је почела доношењем закона о дивљачи и ловству, где је вук из статуса предатора проглашен за заштићену врсту. До доношења закона надлежно министарство је исплаћивало награду за одстрел вука, а од тада је корисник ловишта дужан да сваки за сваки одстрел плати накнаду за коришћење дивљачи. – објашњава Братислав Марковић, и додаје: Тим потезом је код ловца вук изгубио атрактивност и постао интересантан за пасиониране и богате ловце. – рекао је Марковић.

Председник удружења Братислав Марковић / фото: Архива ловачког удружења ”Мирослав Златановић – Мића ” Житорађа

Како нам објашњава, вук је сад настањен, односно стално присутна врста дивљачи у ловишту. А иначе, вукова много мање има у планинским делу ловишта, а највише у близини насеља.
Постоје три суб-популације вука, од којих прва ординира на левој страни Топлице, у Добричу са жариштем у месту Слани поток – Подинске шуме. Друга је у атарима села Јасеница, Бадњевац и Доње Црнатово чије се јединке уједно и најчешће виђају,  и трећа суб-популација се налази у атару села Каре и  Горњи Дреновац и јединке из те популације су најбројније. Зато и не чуди да све чешће имамо прилику да видимо ”незване” госте у нашем месту, али како објашњавају из ловачког удружења Мирослав Златановић – Мића у Житорађи нема бојазни, јер вук не наноси штету.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *