Недостатак лекара главни узрок великих гужви у Дому здравља Дољевац, пацијенти незадовољни

Због притужби на рад Дома здравља у Дољевцу, које су од пацијената у предходном периоду стизале у редакцију Радио Копријана, наша информативна редакција покушала је да, кроз разговор са директорком ове здравствене установе др Весном Златановић Митић, дође до одговора који су од значаја за кориснике здравствених услуга, али и целокупну овдашњу јавност. Наиме, у последње време гужве у чекаоницама Дома здравља су више него очигледне, на прегледе се чека и по неколико сати, пацијенти врло често немају праву инфомацију о томе када ради њихов изарабрани лекар, а недоумице постоје и око интервенције хитних служби на терену, ван здравствене установе.

Др Златановић Митић каже да је последњих двадесетак дана број пацијената повећан због респираторних вируса, који харају и нашим крајем, али и да је проблем настао због забране запошљавања у јавном сектору, па Дом здравља, поред тога што је двоје лекара отишло у пензију, а неколико њих је на дужем или краћем боловању,  нема могућност да запосли нове здравствене раднике без сагласности Министарства здравља. Ни старосна структура запослених медицинских кадрова, додаје, није повољна, јер 60 одсто њих има преко 50 година.

Оно што могу да кажем је да у односу на исти период прошле године имамо мање лекара. Наиме,  два лекара су отишла у пензију, један лекар је од октобра прошле године на боловању, а још  троје њих на боловању од почетка ове године. Медјутим, још увек је на снази Уредба о забрани запошљава у јавном сектору,  тако да не можемо да ангажујемо здравствене раднике, нити било ког другог радника, без сагласности Комисије Владе РС, која то мора да одобри. Без обзира на то ми се стално, у сарадњи са локалном самоуправом, обраћамо Комисији за кадрове, као и РФЗО-у , да нам, уколико постоји могућност изадју у сусрет, тако да се надам да ћемо у наредном периоду то превазићи. То стање отежава  рад Дома здравља, али запослени улажу максималне напоре да се свим пацијентима изадје у сусрет. Напоменула бих да је од почетка године  повећан број пружених здравствених услуга. Највећи број пацијената је са респираторним инфекцијама. Од 01.01. до 25.01.2019. године  за 5.278 лица је евидентирано  5.957 прегледа одраслих и 1.080 прегледа деце, 9.223 дијагностичких услуга и пружене 753 услуге у кућним условима. Пацијенти су добили 192 упута за стационарно лечење, примили 7.214 ампула и 1.226 инфузија. Прегледи се заказују, а пацијенти којима преглед није заказан, примају се на начин прописан процедуром о пријему и тријажи, где су дефинисана хитна стања. Тријажу обавља медицинска сестра/техничар из тима на месту контакта са пацијентом. Видно су истакнуте све информације за пацијенте и њихове породице.

Наша саговорница истиче да о здрављу становника општине Дољевац брине 22 лекара у области опште медицине, педијатрије, гинекологије, интерне медицине, радиологије и биохемије, а здраствена зашита се пружа у централној установи у Дољевцу, у здравственој станици у Пуковцу и амбулантама по селима.

Иначе, додала бих да Дом здравља ,,Дољевац” пружа  услуге у области примарне здравствене заштите за све категорије становника на територији општине Дољевац у складу са свим прописима. Здравствена заштита у нашој установи, додаје у изјави радио Копријану, организована је кроз службе опште медицине, гинекологије, педијатрије, стоматологије, као и специјалистичких  делатности, као што су физикална и интернистичка медицина, затим кроз дијагностичке службе, лабораторију и рендген, а обављамо и фармацеутску делатност, с обзиром на то да имамо две здравствене апотеке у Дољевцу и Пуковцу. Иначе, поред два педијатра, које Дом здравља тренутно има, још један лекар је на специјализацији, тако да ћемо са три педијатра, још више унапредити у будућем периоду квалитет пружене здравствене заштите. Здравствена заштита се иначе пружа и у здравственој станици у Пуковца и у здравственим амбулантама у Малошишту, Орљану, Белотинцу, Мекишу, Кнежици, Русни, Чечини и Чапљинцу, као и у фабрици „Леони“ и Дому за одраслана инвалидна лица у Дољевцу.  Информације за све кориснике здравствених услуга се могу добити 24 часа дневно на телефон 018/870-124.

Још једна недоумица код овдашњих пацијената је хитна медицинска помоћ на терену, јер се највећи број притужби односи управо на интервенције лекарских екипа ван Дома здравља, па је тако било жалби једног овдашњег становника да хитна служба током ноћи,  није интервенисала у случају његове болесне жене, која, с обзиром на то да је имала бебу у кући, није могла до Дома здравља. По њу је, тврде, био послат само возач, без медициске екипе. Такодје, девојчица из Економске школе у Дољевцу је довезена је у Дом здравља тек сат времена после позива лекарима, а образложење лекара успаниченим професорима и мајци девојчице је било да Дом здравља није хитна служба. Још једна критика односи се на догадјај после Божића када педијатар, како тврди отац једног детета, није хтео да прегледа малишана са високом температуром у 14.25 иако је његово радно време било до 14.30х.

Уредбом о плану мреже здравствених установа пружање хитне медицинске помоћи акутно оболелим и повређеним особама одређено је да се служба хитне медицинске помоћи за континуирани пријем и збрињавање ургентних стања може организовати само у општинама са преко 25.000 становника. Континуирано, 24 часа дневно у Дому здравља функционише Служба за здравствену заштиту одраслог становништва са кућним лечењем, хитном медицинском помоћи и санитетским превозом.  Рад по позиву здравствених радника је још један начин којим Дом здравља обезбеђује пружање доступне, ефикасне и континуиране здравствене заштите свим пацијентима на територији општине Дољевац.

За конкретне жалбе, директорка дољевачке здравствене установе каже, да сваки случај зависи од процене дежурног лекара.

-У оквиру ноћног рада имамо организовану екипу коју чине лекар, сестра и возач, као и још једну екипу, која ради по позиву, при чему је процена дежурног лекара да ли ће да позове лекара по позиву, другу сестру или возача, који ће интервенисати на терену или не, каже др Весна Златановић Митић.

То у ствари значи да се хитна медицинска помоћ може добити нон-стоп у објекту Дома здравља,  али не у свако доба дана или ноћи и на терену, тако да Дољевац нема службу хитне медицинске помоћи, јер наша општина не прелази потребан број становника да би ова служба била организована.  Оваквих општина у Србији има 77 , па и оне  као и општина Дољевац функционишу на тај начин, појашњава директорка Дома здравља.

Др Златановић Митић додаје да дољевачки Дом здравља има потребан број возила хитне помоћи, чему је допринела и донација коју су недавно добили.

Правилник о ближим условима за обављање здравствене делатности у здравственим установама и другим облицима здравствене службе одређује број возача према броју становника. Дом здравља организује санитетски превоз за хитна стања, контролне прегледе, отпусте и пацијенте који иду на дијализу. Санитетска возила годишње пређу око 100.000 км, а возила која има Дом здравља су прешла преко 250.000 и 300.000 км, тако да ће донација коју је Дом здравља добио крајем прошле године за набавку возила за превоз лежећих пацијената допринети унапређењу квалитета рада у овој области.

Директорка  Дома здравља је на крају демантовала наводе да здравствена амбуланта у Чечини нема потребну опрему за рад, па према тврдњама неких од пацијената, они без обзира на то што додју у амбуланту на преглед, по рецепте ипак морају до Дољевца, јер у амбуланти нема штампача, како би рецепти или упути били одштампани.  Истиче и Дом здравља у Дољевцу има  све потребне лекове и санитетски материјал.

ФОТО: Илустрација

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *