Велико интересовање за бесплатне прегледе у Србији, у Житорађи испод просека

Током петог круга акције бесплатних превентивних прегледа коју је организовало Министарство здравља прегледано је скоро 100.000 грађана, док је јуче  у више од 100 здравствених установа широм Србије превентивни преглед обавило укупно 21.023 грађана.

У  Дому здравља у Дољевцу, прилику да бесплатно и без чекања преовере своје здравље искористило је 23 грађана, а у Дому здравља у Житорађи, где су се обављали само гинеколошки прегледи, јавило је се само 9 жена. Министарсво здравља је у свом саопштењу истакло да се  акција спроводи у циљу ране дијагностике и превенције болести, и да је на овај начин код више хиљада грађана спречено озбиљно обољење, што је и најзначајнији резултат ове акције.

Дом здравља у Житорађи, током трајања ове пете акције Министарства здравља, пружао је бесплатне превентивне прегледе само у служби гинекологије. Како су нам рекли, током јучерашњег дана, девет жена је искористило прилику да провери здравље репродуктивних органа и уради скриниг тест на карцином грлића материце. Како су истакли, ова служба, свакодневно пружа превентивне прегледе жена па зато и није владало неко велико интересовање за ову врсту прегледа.

У Дому здравља у Дољевцу грађани су могли да без чекања, упута, заказаног термина или без оверене здравствене књижице провере своје здравље. Ова установа понудила је прегледе у службама гинекологије, лабораторије и у служби превентивне заштите одраслог становништва.

Током јучерашњег дана 13 пацијената прегледано је у служби превентивне заштите и одрађени су скриниг тестови, попут теста на дијабетес, депресију и карцином дебелог црева. У лабораторију је крв на анализу дало троје грађана, а  могућност бесплатног гинеколошког прегледа и скриниг на карцином грлића материце искористило је седам жена.

Како је рекла главна сестра дољевачког Дома здравља, Весна Марјановић, протеклог викенда нису били у могућности да пруже ултразвучну дијагностику због одсуства докторке.

Како је истакла, задовољни су одзивом, али ово није новина за ову здравствену установу јер они бесплатне превентивне прегледе пружају  у континуитету годинама уназад, било да су у питању организоване акције или пак посете пацијентима у насељима општине Дољевац.

У Клиничком центру у Нишу сви заинтересовани грађани могли су да ураде ултразвук абдомена и лабораторијске анализе , односно, тумор маркере гастроинтестиналног тракта ЦЕА и ЦА 19-9. Такође, радио је и мамограф, па је првих 60 жена урадило овај превентивни преглед и како су истакли због великог интересовања грађанкама прегледи ове врсте заказивани и за наредне дане.

Приметно је да је владало велико интерсеовање за ову врсту прегледа  и према нашим сазнањима велики број грађана из општине Дољевац посетио је КЦ у Нишу и искористио ову  прилику.

У складу са исказаним огромним интересовањем грађана за бесплатним прегледима, Министарство је најавило да ће наставити да их организује сваког месеца, као и да ће посебан акценат бити дат превенцији канцерогених обољења, у складу са кампањом „Рак је излечив“ коју Министарство здравља реализује у сарадњи са РТС.

Министарство здравља је захвалило грађанима на подршци овој акцији, као и свим здравственим радницима на уложеном труду и посвећености.

М.Јовановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *