Uspešna realizacija projekta Lični pratilac deteta u opštini Žitorađa

Usluga Lični pratilac deteta u opštini Žitorađa, a u okviru projekta „Pilotiranje usluge LPD“,  namenjena deci invaliditetom i smetnjama u razvoju koja su uklјučena u obrazovni sistem, uspešno se privodi kraju.  Kako kaže Aleksandra Marković iz Udruženja „Inkluzija danas“ iz Prokuplja obučeno je šest lica, a korisnici su deca predškolskog i školskog uzrasta. Udruženje „Inkluzija danas“ iz Prokuplja ima dugogodišnju uspešnu praksu za obuku lica koja žele da budu lični pratioci dece.

  • Ovo je bio pilot projekat u opštini Žitorađa i mogu reći da je uspešno realizovan. Lične pratioce su imala troje dece, jedno predškolskog i dvoje školskog uzrasta. Lokalna samouprava Žitorađa se zaista trudi i nadam se da će ovaj projekat biti nastavljen, ali primetili smo da roditelji nisu dovoljno informisani i još uvek nemaju dovoljno saznanja o inkluziji i ovoj fenomenalnoj usluzi koja je glavni pratilac dece sa invaliditetom i teškoćama u razvoju kada je obrazovni sistem u pitanju- dodaje Aleksandra iz Udruženja „Inkluzija danas“ iz Prokuplja.

Opština Žitorađa kao nosilac projekta i Udruženje „Inkluzija danas“ iz Prokuplјa, kao implementacioni partner sproveli su projekat „Pilotiranje usluge Lični pratilac deteta“ na teritoriji opštine Žitorađa.

Današnjem sastanku prisustvovao je i predstavnik lokalne samourave u Žitoradji, načelnik opštinske uprave Marko Stošić, koji je tom prilikom istakao da je zadovoljan uspešnom realizacijom ovog pilot projekta i da se nada da će u narednom periodu usluga Lični pratilac deteta zaživeti i postati uobičajena praksa.

Rukovodeći se utvrđenim cilјevima, Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge, UNOPS, odobrila je donaciju Opštini Žitorađa za sprovođenje projekta za doprinos unapređenju socijalne kohezije u Južnoj Srbiji, povećanjem kvaliteta socijalnih usluga i pripremlјenosti javnih ustanova i drugih pružalaca usluga za vanredne situacije.

  • Ovim projektom realizovana je usluga socijalne zaštite Lični pratilac deteta, koja je namenjena deci sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koja su uklјučena u obrazovni sistem, a takođe unapređeni su kapaciteti javnog i civilnog sektora u Žitorađi za pružanje usluga socijalne zaštite. Pružanje usluge počelo je od 1. marta 2023. godine,  završava se 31. januara 2024. godine- dodaju iz Udruženja „Inkluzija dans“ Prokuplje.

U pripremnim aktivnostima, kako dodaju,  sprovedena je akreditovana obuka Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu „Pokretanje usluge lični pratilac deteta“ i obučeno je šest lica. Prema preporuci interresorne komisije, tokom devet meseci, troje dece predškolskog i školskog uzrasta, kao i njihove porodice, koriste usluge Ličnih pratilaca.

Ivana Savić iz Voljčinca, majka čije je dete korisnik usluge Lični pratilac deteta, bila je prisutna na današnjem sastanku u Žitorađi na kojem su se sumirali rezultati projekta. Ona je dodala da je oduševljena ovo uslugom i nada se da će projekat biti nastavljen.

  • Veoma sam zadovoljna realizacijom projekta usluga Lični pratilac deteta. Imali smo odličnu saradnju i komunikaciju sa ličnim pratiocem deteta. Mogu reći da je ovo velika pomoć roditeljima čija deca pohađaju školu, a koja imaju određene razvojne poteškoće. Želim da istaknem činjenicu da je dete veoma napredovalo u školi i na putu do škole, tačnije ima bolju orjentaciju u prostoru, a tokom nastave, uz pomoć ličnog pratioca, ne zaostaje u prepisivanju sa table i redovno prati i uključeno je sve školske aktivnosti. Volela bih da se ova usluga nastavi, ali i da se radi na promociji ove usluge i da se što više roditelja informiše. Zahvalila bih se svima koji su bile uključeni u realizaciju ovog projekta- rekla je Ivana Savić iz Voljčinca.

Projekat je odobren u okviru javnog poziva za unapređenje socijalnih usluga i realizuje uz podršku Evropske unije (EU), preko programa EU PRO Plus koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *