Plivanje za Časni krst i „Pihtijada“ u Zaplanju

Sa blagoslovom Nјegovog Preosveštenstva episkopa niškog gospodina Arsenija, Opština Gadžin Han i Parohija zaplanjska organizuju Bogojavlјenjsko plivanje za Časni krst u Zaplanju, a biće održana “Pihtijada” takmičenje u najbolјe pripremlјenim pihtijama i takmičenje za najbolјu grejanu rakiju

Na praznik Bogojavlјenja u petak 19.januara služiće se sveta Liturgija u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Grkinji od 8 časova, a nakon Liturgije građani će krenuti u litiju do sabornog krsta u Grkinji, gde će biti osvećenje Bogojavlјenske vodice. Kod krsta će biti organizovana manifestacija “Pihtijada”, takmičenje u najbolјe pripremlјenim pihtijama i takmičenje za najbolјu grejanu rakiju.

Kao i predhodne, a ove godine drugi put po redu, biće organizovano plivanje za Časni krst na brani Kutinske reke u Gadžinom Hanu od 12.30 časova.

Uslovi za učešće u plivanju su:

  • da je osoba starija od 18 godina
  • da je kršten/a
  • da prisustvuje i pričesti se na svetoj Liturgiji u Grkinji
  • da se pre plivanja obavi lekarski pregled, koji će organizovati dom zdravlјa Gadžin Han

Prijave za plivanje su pozivom na brojeve:

Zoran Martinoski 065/2860356

Milan Stevanović 061/2258900

Jerej Dušan Janković, paroh zaplanjski 064/ 0008194

Broj učesnika nije ograničen jer plivanje neće imati takmičarski karakter već će svi koji ispunjavaju uslove moći da učestvuju. Najbržeg plivača svakako očekuje nagrada – krst u duborezu.

U saradnji sa institucijama lokalne samouprave potrudićemo se da ove dane učinimo jednom lepom tradicijom, koja će iz godine u godinu okuplјati sve veći broj lјudi, koji će poneti lepe uspomene i uvek poželeti da ponovo dođu, učestvuju i budu okuplјeni oko svoje crkve, napominju organizatori.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *