У посети Сигурној кући: Хуманост дољевачких жена на делу

Празници су време када осећај хуманости и саосећања, са особама око нас којима је подршка појединаца али и заједнице и те како потребна, посебно долази до изражаја. Свесне тога даме из општине Дољевац посетиле су на Ускршњи понедељак Сигурну кућу у Нишу, како би женама које су због породичног насиља принудјене да са својом децом празнике проводе далеко од породичног дома показале да у свом настојању да се изборе за право на нормалан живот, нису саме.

Сваки дан је добар за сусрете са пријатељима, али смо ипак одабрале Васкршњи понедељак како бисмо то пријатељство још више учврстиле, јер је овај празник идеална прилика за пружање подршке и љубави оним женама којима је нажалост та љубав на неко време ускраћена или брутално одузета. Јако ми је драго што смо, у сарадњи са директорком Сигурне куће Соњом Шћекић, имале прилику да се у време празника дружимо са штићеницама Сигурне куће, којих је било седам и њиховом децом, јер велика је патња тих жена и још увек смо под утиском онога што смо тамо виделе. Ја као дугогодишња активисткиња на пољу родне равноправности и женског питања, а у мисији оснаживања жена и њихове интеграције у друштво на свим пољима, схватам потребу за  женским јединством. Велики је проблем и данас у нашем друштву дискриминисање жена, њихова економска зависност, али и оно што смо ми виделе у Сигурној кући приликом посете, насиље у породици. Зато је потребно показати тим женама да нису саме и да имају подршку шире друштевене заједнице. Због  жеље да им будем од користи, а у сарадњи са женама које се осећају као и ја, организовале смо ово дружење, каже у изјави за радио Копријан Сузана Перић.

А поред тог геста подршке и љубави посета није прошла без поклона. Жене добре воље из дољевачке општине припремиле су и симболичне поклоне, а у женском друштву нашао се и један хумани мушкарац, песник Власта Ценић. – Оне жене које нису овога пута биле у посети, упутиле су поклоне, а заједно са нама био је и мој дугогодишњи пријатељ и несебични борац за лепоту речи песник Власта Ценић, који је унео велику радост у ову кућу, али и даровао прегршт својих дела, додаје.

Ове наше хумане суграђанке, како додаје саговорница Радио Копријана и у наредном периоду наставиће са сличним активностима.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *