У општини Дољевац пад броја оболелих од короне

Јуче је цифра после дуже времена пала испод 2.000 инфицираних ковидом 19, али Београд је и даље на првом месту по броју оболелих и као једно од жаришта у земљи.

Добра вест је да у осталим градовима у Србији број новозаражених је мањи од 100. Па је тако други на листи са највише заражених Ниш са 61 позитивно тестираним човеком, а следе га Крушевац и Крагујевац са по 59 новозаражених. У Дољевцу бележи се пад новооболелих, па ових дана можемо рећи да се јављају спорадични случајеви обољевања од корона вируса.

Према нашим сазнањима број новооболелих у општини Дољевац, последњих дана, је јако мали. Бележе се тек спорадични случајеви оболевања, а имали смо и дане када није било позитивних на вирус. Иако се у ковид амбуланти Дома здравља и даље јављају пацијенти са симптомима сличним ковид инфекцији након урађених тестова већина је негативна. Познаваоци прилика кажу да је ово можда затишје пред буру и да ће наредних дана број оболелих дати праву слику како смо се понашали за време дочека Нове године и прославе Божића.

Оно што храбри јесте драстичан пад новооболелих у општини Дољевац, а подсетимо пре Нове године имали смо и по десетак и више позитивних на вирус ковид 19 дневно.

Из Дома здравља подсећају да је ова здравствена установа добила нове количине вакцина против грипа и вакцинација се наставља. Стигло је преко 400 доза четворовалнетне и троваленте вакцине. У питању је четворовалентна вакцина Ваxигрип Тетра, чији је произвођач Санофи Пастеур из Француске, а ова вакцина се може применити код свих особа старијих од шест месеци. Произвођач тровалентне вакцине је Институт „Торлак“.

Бесплатну вакцину уз налог изабраног лекара могу да добију хронични болесници, особе са кардиоваскуларним обољењима, обољењима респираторног система, метаболичким обољењима укључујући дијабетес, гојазни, особе са бубрежном инсуфицијенцијом, малигним обољењима и труднице.

Вакцину о трошку државе имају право да приме и особе које се због природе посла налазе под повећаним ризиком, а то су запослени у здравственим и установама социјалне заштите.

Лекари додају да још увек није касно да се угрожене групе становништва вакцинишу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *