У Дољевцу нема грипа

Епидемије грипа у Дољевцу за сада нема, али се очекује после празника кажу у Дому здравља. У порасту је број оболелих од респираторних инфекција што је и уобичајено за ово доба године, рекла је примаријус др Душица Миочиновић Радовановић. Она је истакла да је повећан број деце на одељењу педијатрије која  се јављају најчешће због респиратирних инфекција. Како је истакла, најбоља превентива грипу је вакцинација.

  • На територији општине Дољевац тренутно нема грипа, али после новогодишњих и божићних празника као и повратка деце у школске клупе можемо очекивати пораст броја оболелих. Вакцина против грипа и узимање витамина Ц, уз адекватно облачење и често проветравање просторија у којима се борави најбоља су превентива- каже др Душица Миочионовић.

Према њеним речима ако се ипак оболи од грипа, савет је да се обавезно одлежи, три до пет дана, да се не иде у школу ни на посао како због себе, тако и због других. Високу температуру, каже докторка Миочиновић, треба скидати, најбоље туширајући се млаком водом. Међутим, никако не треба узимати антибиотике на своју руку, јер, како наводи, антибиотици су против вируса немоћни. Грипозни не би требало да иду ни у посете малој деци, рођацима, људима у болницама, у посете уопште.

Дољевачки Дом здравља добио је на почетку сезоне 450 доза цепива против грипа, већина је утрошена, а остало је још десетак доза, рекла је весна Марјановић, медицинска сестра у овој установи.

На крају је др Миочиновић додала да грип хвата нагло, праћен је општом слабошћу организма и болом у костима и мишићима.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *