Тродневна жалост у Србији

Због трагедије у Основној школи “Владислав Рибникар” у Београду, од данас је тродневна жалост у Србији. Заставе су спуштене на пола копља, а све активности почињу одавањем поште минутом ћутања.  Осморо ученика и радника обезбеђења убио је ученик те школе. Ранио је седморо – шест ученика и наставницу.

Од троје повређених ученика збринутих у Дечијој клиници у Тиршовој два дечака са прострелним ранама ногу су добро и ускоро ће кући, док је девојчица са повредама главе и даље животно угрожена. Много је боље стање двоје ученика и наставнице, који су после рањавања збринути у Клиничком центру Србије.

Дан жалости се, према закону, проглашава после нарочито тешке несреће која за последицу има смрт, рањавање, или тешко оштећење здравља већег броја људи, или у случају смрти високог државног функционера.

Дан жалости може се прогласити и у случају смрти личности која је имала високе заслуге за земљу, као и поводом неког трагичног догађаја, кад Влада тако процени.

Радиодифузне организације за информисање јавности на територији Републике Србије, дужне су да свој програм прилагоде правилима дана жалости која прописује Закон.

Музеји, позоришта, биоскопи, организације које имају музичко-сценске програме, архиве и друге установе у области културе такође су обавезни да своје програме прилагоде дану жалости.

За време дана жалости је забрањено емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *