Данас је Марковдан- Некада велики вашар у Житорађи, сада симболично окупљање

Српска православна црква и верници славе Марковдан, празник посвећен Светом апостолу Марку. Написао је Јеванђеље, а познат је и као сапутник и први помоћник апостола Петра. Свети Марко је честа крсна слава у Шумадији, али и слава појединих градова и места. Данашњи дан прославља и Житорађа, односно одржава се вашар.

Некада је ово место било препуно продаваца и посетилаца, а сада се обележавање Марковдана свело на симболичну продају и посету.

Што се из приложеног може видети, дух вашара и данас је присутан у Житорађи, али много већа понуда и посећеност је на празник Преображење Господње 19.августа.

Марковдан се у Србији обележава и празнује од давнина. Веровало се да ће онога ко се данас огреши и не испоштује апостола Марка стићи казна у виду олуја и громова који ће му уништити имање. Зато на данашњи дан земљорадници ништа не раде на својим њивама.

Не ваља на овај дан ни спавати, да се не би спавало преко целе године. Изузетак су они који су већ “згрешили” и спавали на Ђурђевдан – они треба да одремају неко време и на Марковдан јер ће тако “поништити дејство” пређашњег сна и неће их стићи “казна”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *