Распоред богослужења у храмовима у општини Дољевац

Пред нама је велики хришћански празник Васкрс. Дели нас само неколико дана од великог славља. Ово је седма недеља поста, која се назива велика или страсна недеља и строго се празнује и пости. По црквеном предању, назив велика, ова седмица је добила због тога што је у овој недељи, Исус Христос учинио велика дела. Сутрашњим литургијама у храмовима у општини Дољевац, на Велики четвртак, припремамо се за дочек празника велике радости.

Исус је уништио смрт, победио грех и скинуо проклетство са људског рода чиме  је отворио пут ка рају. Назив “страсна”, ова недеља је добила, јер су у овим данима појачане молитве, бдења, као и пост.

Велики четвртак

У свим храмовима у општини Дољевац на Велики четвртак литургије почињу у 8 сати.

У цркви Св.Петке у Орљану читање 12 страдалних Јеванђеља заказано је за 16 сати  .

Читање Јеванђеља у 17 сати биће одржано је у цркви Св.Петке у Ћурлини, у цркви Св. Архистратига Гаврила у Кочану и цркви Св. Николе у Пуковцу.

Велики петак

На Велики  петак, према јеванђељу, десило се велико страдање Исуса Христа. Ово страдање се назива још и искупнина, јер је Исус тиме искупио људске грехе и подразумева најстрожији пост. На Велики петак фарбају се ускршња јаја, највише црвеном бојом, која симболизује Исусову крв.

У храмовима у општини Дољевац од 8 сати, на Велики петак, биће читани Царски часови .

У цркви Свете Петке у Орљану у 11 сати биће одржано украшавање Христовог гроба.

Вечерња служба са изношењем плаштанице (платно на коме је приказано полагање Христово у гроб) у 16 сати биће одржана у црквама Св.Петке у Орљану и Ћурлини и цркви Св.Романа у Белотинцу.

У 17 сати изношење плаштанице биће одржано у црквама Св.Николе у Св.Архангела Гаврила у Кочану.

Обичај је да се верници после целивања плаштанице, провлаче испод стола на који је положена плаштаница. По народном веровању приликом провлачења, треба се помолити Богу и помислити неку лепу жељу, и та жеља ће бити испуњена.

Опело Христово, са опходом око цркве, биће одржано у 21 сат у црквама у Кочану и Орљану, а у цркви у Ћурлини  од 22 сата.

Велика субота

Велика субота се назива још и дугачка субота, јер опомиње на дуге Исусове муке на распећу. На велику суботу се меси ускршњак, обредни колач, који се кити босиљком и утиснутим словом. Овај колач је украшаван и јајима од којих се једно, бело, ставља у средину, а њима се, на Ускрс, деца међусобно дарују.

Ускрс

Ускрс или Васкрс највећи је хришћански празник којим се прославља Исусов повратак у живот — васкрсење. По хришћанском веровању, то се десило трећег дана после његове смрти. У целом хришћанском свету, па и код нас Срба, за овај празник је везан обичај даривања јајима. Јаје је симбол обнављања природе и живота. Симболика фарбање јаја врши се у спомен на догађај када је света Марија Магдалена Мироносица путовала у Рим да проповеда Јеванђеље, и посетила цара Тиберија. Тада му је, као новогодишњи поклон, предала црвено јаје, и поздравила га речима: “Христос Васкрсе”. Црвена боја символише Спаситељеву, невино проливену крв на Голготи, али је црвена боја истовремено и боја васкрсења. Јер васкрсења нема без страдања и смрти.

Када сване дан Васкрсења Христова, са свих торњева православних храмова, дуго, звоне сва звона, и јављају долазак великог празника. Литургије у свим црквама почеће у 8 сати.

У порти цркве Св. Архагела Гаврила у Кочану одржаће се традиционално такмичење „Најлепше Васкршње јаје“ , а такмичари ће бити подељени у две групе: деца и одрасли. Сваки такмичар, како налажу правила, може учествовати са два јајета, али само једно ће бити награђено.

После службе, народ се међусобно поздравља речима: “Христос Васкрсе!” и “Ваистину Васкрсе!”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *