Произвођачи вишње: Велике манипулације откупном ценом вишње и системско угњетавање сељака

Берба вишања у нашем крају увелико је почела, медјутим воћари се ни овога пута не могу похвалити зарадом. Иако је у једном моменту на почетку откупа цена за килограм била и 50 динара, сада је већ 30 динара, што уопште не задовољава воћаре.

Када се узме у обзир да берачи наплаћују 20 динара по убраном килограму, не чуди што су многи вишњари најавили да ће своје засаде оставити необране, као што се дешавало и ранијих година, јер су са том ценом на великом губитку.

Иначе, како смо сазнали једина хладњача у нашем крају Дадап, ове године не врши откуп вишања, због залиха од прошле године. Већина произвођача вишања је разочарано и најављују уништавање засада. Неки од воћара још увек нису почели бербу и неће вршити брање због неисплативе цене.

“Ово је ненормално и неморално  како се манипулише откупном ценом”- каже један произвођач  и додаје : “Ово је безозобразлук прерађивача који држе монопол на тржишту Србије, а локални откупљивачи се понашају само у складу са њиховим препорукама и разним  шибицарским триковима отимају сељаку и ово мало прихода “.    Нашој редакцији јављали су се поједини произвођачи који тврде  да откупљивачи испод жита некоме плате 40 или 50 динара килограм вишње , иако званично стоји да је цена 30 динара, што значи да очигледно има простора да откупна цена буде 50 динара.

Стручни сарадник за пољопривреду у општини Мерошина Хранислав Стојановић рекао је за агенцију Бета да су са ценом од 30 динара власници вишњика у чистом губитку, јер само берачима морају да плате 20 до 25 динара по килограму. – Минимална цена са којом би воћари могли да покрију трошкове производње и остваре какву-такву зараду је 50 динара по килограму. Са ценом од 60 динара били би задовољни и могли би да рачунају на неопходна улагања у обраду и заштиту засада за наредну годину – изјавио је Стојановић.

Он је истакао да је надалеко чувена облачинска вишња ове године „одличног квалитета”. – Род је за око 20 одсто мањи него претходне године, али су зато вишње знатно крупније и просечан род се, ове године, креће између шест и седам тона по хектару. Откупљивачи су се међутим договорили да оборе цену и стално траже неку длаку у јајету. Наводно не могу да плате 50 већ 30 динара зато што су међу вишњама видели неки листић или неког црва – рекао је он.

Један од произвођача нам је испричао да су његову вишњу класирали на откупном месту , тако што је морао да своје вишње убацује у пивску флашу и тако одређивали процентуално којој класи припада. Такође,како је додао откупљивачима  не верује зато што у исти камион врше утовар  откупљене вишње  без одвајања наводно  прве и друге класе.

Посетили смо и једног локалног откупљивача који нам је рекао да је данашња откупна  цена 30 динара за килограм без класирања , а да је квалитет вишње у нашем крају на високом нивоу, те да и сам не зна зашто откупна цена није већа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *