Петарде нису играчке- научимо децу о опасним последицама њиховог коришћења

Сваке године, током новогодишњих и божићних празника, неколико десетина деце у Србији задобије теже и лакше повреде због „играња” с петардама. Најпопуларније пиротехничке направе, упркос забрани државе, могу се купити скоро на свакој пијаци или бувљаку. Жртве неисправних и лоше лагерованих петарди најчешће су деца и млади.

Опасности од употребе пиротехничких средстава могу настати због неисправности пиротехничких средстава или због неисправног руковања овим средствима, а последице се јављају у виду: опекотина, оштећења слуха и вида, губитка прстију а понекада и целе шаке, па и изазивања пожара, стоји на сајту Института за јавно здравље Србије „ Др Милан Јовановић Батут“.

Цена ове опасне забаве може бити плаћена и из новчаника, а цифра достиже и 100.000 динара.

Друга опција је друштвено корисни рад. Поменутих казни неће бити поштеђена ни деца млађа од 14 година, али ће уместо њих одговарати њихови родитељи.

Из Батута упозоравају да никада не треба палити више петарди у исто време, јер се тиме повећава разорна моћ петарде што може бити опасно по живот. Петарду никада не треба држати запаљену петарду у руци, јер петарда може повредити прсте.

Велику опасност представља када се петарда ставља у металне или стаклене посуде, као што су флаше, лименке и сл, јер крхотине стакла или метала могу оштетити очи или направити посекотине.

Важно је знати и да никада не треба стављати петарде у џепове, чак и ако нису запаљене, јер може доћи до експлозије.

Из Батута саветују да никада не треба бацати петарде на другу особу, јер можемо повредити ту особу иако то не желимо, као и да не  треба користити петарде у затвореном простору, јер може доћи до пожара.

Битно је и да родитељи едукују децу о опасностима бацања петарди у школском окружењу или на местима где је присутан већи број деце, јер то повећава ризик од повреда.

Да би се спречила употреба пиротехнике, а самим тим и повређивање деце, држава је драстично пооштрила казне за сваког кога надлежне службе ухвате да продаје или користи петарде, без обзира на узраст. Само у прошлој години поднето је око 150 прекршајних пријава. Особе које употребом петарди нарушавају јавни ред и мир и угрожавају безбедност грађана биће новчано кажњене са 50.000-100.000 динара или радом у јавном интересу од 40 до 120 сати. Уколико се наведени прекршај изврши у групи од три особе или више, запрећена је казна затвора од 30 до 60 дана.

Чак и ако петарда експлодира у приватном дворишту, а одјек се чуо на улици и узнемирио друге људе, особа која их је користила сносиће последице.

Коришћењем пиротехничких средстава најчешће се повређују деца школског узраста. То су обично повреде руку, лица, опекотине по читавом телу, оштећења слуха и очију. Њихова тежина креће се од најбезазленијих, попут ситних опекотина, до екстремних случајева, када пацијенту морају да се ампутирају прсти или чак цела шака. Ретко се дешава да помоћ лекара затраже и пензионери, који немаром деце случајно буду повређени.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *