Од идеје до реализације: Поглед у будућност- реализација капиталних пројеката

Саша Јовановић, први човек општине Мерошина, каже да ће следеће године реализовати завршити све започето у овог години. Наиме, због актуелне пандемије корона вируса многи пројекти  и радови су стопирани на неко време. Буџет ће планирати да у складу са могућностима.

Међутим, Јовановић истиче да ова општина непрекидно брине о сваком становнику, од најмлађих  до најстаријих. Тако су на почетку школске године првацима уручили пригодне поклоне за почетак школске године, а родитељима су овим даровима, у неку руку, финансијски помогли. За 108 ђака првака обезбеђени су ранчеви са прибором, свескама, футролама и блоковима.

Јовановић додаје да се ове године и поред актуелне епидемије и потешкоћа у раду улагало и радило, а посебно је поносан на прву инвестицију после 50 година, а то је изградња пута у Конвалуку у дужини од 2 километара. Такође, уз значајну помоћ и подршку Јавног предузећа путеви Србије и надлежног министарства уређена је путна мрежа. Вредност радова је близу 113 милиона динара, а општина из буџета за те намене издвојила још 30 милиона динара.

У наредној години планирано је неколико капиталних пројеката. Један од њих је свакако водоснабдевање на територији општине Мерошина.

Како напомињу из локалног руководства у току је израда пројекта, а тендерска документација је завршена. Пројекат ће радити  фирма „Велика Морава“ из Београда. Пројекат ће бити прослеђен Канцеларији за јавна улагања и надају се да ће бити финансијски подржан.

Председник општине Саша Јовановић посебно истиче значајна улагања у комплекс на Облачинском језеру. Како каже то је велики успех за општину, јер хотел Језеро је година уназад било запуштено, није било средстава за улагање, тако да су и пратећи објекти готово били потпуно руинирани. Улагање предузећа Стара планина „Ресорт“ вратиће некадашњи сјај и посећеност овом језеру као главној туристичкој атракцији овог краја. Такође, након завршетка епидемије и стишавања ситуације са корона вирусом, очекују из локалне власти, и већи број туриста и ноћења што ће се одразити и на приходе у локалном буџету.

Поред језера веома посећена и популарна претходних година била је у манифестација „Дани вишње“ која је због нестабилне епидемиолошке ситуације ове године морала да буде отказана. Надају се да ће следеће године ситуација бити другачија, боље, али и цена вишње, јер годинама уназад откупна цена драстично пада. Пољопривредни произвођачи све више бележе губитке. Локално руководство не може да утиче на цену откупа, али наду даје поновни почетак рада хладњаче Воћар. Расписан је тендер за продају, очекују и помоћ државе и надају се бољој откупној цени.

И у наредном периоду општину Мерошина очекују бројна улагања и радови, како кажу, надају се да ће пројекти којима су аплицирали код надлежним министарстава бити и подржани. Пре свега мисле на реконструкцију Основне школе „Јастребачки партизани“ чија је вредност радова близу 43 милиона динара. Мисли се и најмлађе, тако да ће у до краја месеца, а можда и почетком децембра, бити потписан уговор о изградњи новог вртића.  Вредност пројекта је око 50 милиона динара. Вртић ће примити око стотинак деце, а предшколска установа Полетарац ће добити простор за малишане узраста од 3 до 5 година.

Текст је настао у оквиру пројекта “Мерошина: Од одеје до реализације” који је суфинансирала општина Мерошина.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *