Награда за најбољу рибљу чорбу екипи Топлица ушће из Дољевца

Мирис рибље чорбе надалеко се ширио данас са обале Јужне Мораве у Клисури, мамећи гурмане да посете Јужноморавске рибље чаролије, најпознатију културно-забавно-туристичку манифестацију у општини Дољевац. Став свих учесника који су се данас надметали у припремању овог рибљег специјаитета био је једногласан-дружење са пријатељима и добра забава. Победа, истичу није била приоритет, али титула најбољег ипак прија. А победник је ове године била домаћа екипа -Удружење љубитеља риболова Топлица ушће из Дољевца. Друго место заузела је екипа Бабушка из Ниша, док је трећепласиран био ресторан Венеција из Арбанасца. Награду за најуређенији штанд добио је тим Моравски шаран из Кочана.Најбољи такмичари су награђени котлићима и медаљама. На данашњим Чаролијама такмичило се укупно 13.екипа из наше општине, као и неколико гостујућих тимова из Ниша, Алексинца и Мерошине.

По мишљењу стручног жирија, реномираних гастрономских стручњака, Ранке Петровић, професорке Угоститељско-туристичке школе из Ниша и Предрага Станковића међународног судије, најбољу рибљу чорбу одликовало је низ значајних карактеристика. – Много тога се мора узети у обзир, укус, мирис, изглед. Добра рибља чорба не сме бити сувише масна, зачињена и љута. Поред тога битна је и поставка, штанд, хиигијена, начин спремања. Било је доста тешко одабрати победника, с обзиром на то да су све екипе биле уједначене и да су разлику чиниле нијансе, каже Станковић у изјави за портал Добричке .

Драган Илић капитен победничке екипе, Удружења љубитеља риболова Топлица ушће из Дољевца, каже да им је победу донело искуство и тимски дух. – Редовни смо учесници Чаролија, већ пуну деценију и ово нам је трећа победа. Најбољи смо били и 2008. и 2010. године.Тајни рецепт, додаје не постоји. –Битно је само спремати пуним срцем, за пријатеље и породицу.

Трећепласирани (Фото: Ј.К.)

Александар Миљковић из Ниша члан Удружења угоститеља у том граду, био је капитен трећепласиране екипе ресторана Венеција из Арбанасца, која је и ранијих година не само учествовала већ и побеђивала. – Једном смо били први, имамо и једно треће место, а добијали смо награде и за најуређенији штанд. Победа нам није била најбитнија, али нам награда свакако пуно значи. Ми не пропуштамо овакве и сличне манифестације које се одржавају у природи, поред реке и могу Вам рећи да ми је било јако лепо данас овде, тако да нас можете очекивати и наредних година.

Удружење Македонаца (Фото:Ј.К.)

Занимљива је била и екипа Удружења Македонаца Вардар из Ниша. Благе Петрушевски председник Удружења каже за наш портал да је ово њихово четврто учешће и да се увек радо враћају на обалу Јужне Мораве код Клисуре.- Најбитније нам је да смо се лепо дружили и уживали у добром залогају, а што се избора најбоље чорбе тиче, моје је мишљење да је то ствар укуса, што значи да нам победа није била приоритет.

Иначе, поред такмичења у припремању рибље чорбе као најзначајнијег догађаја, организована су и надметања у пецању, пикаду и шаху. Најбољи пецароши данас су били Саша Павловић из Малошишта и Лазар и Слободан Ђорђевић из Клисуре. Најбољем је додељења плакета, а осталима медаље. Незаобилазан детаљ свих, па и ових Чаролија је шаховско такмичење. Овога пута титулу најбољег понео је Бранислав Радојловић из Пуковца, другу позицију заузео је Пера Митровић из Клисуре, а трећу Дејан Ђорђевић из Чечине. И шахисти су награђени медаљама. Занимљиво је истаћи да су у пикаду даме данас биле доминантне. Љуба Воденичарски из Ниша била је првопласирана и награђена је плакетом. Ксенија Недељковић из Клисуре заузела је другу позицију, а Миљана Илић из Малошишта трећу, те су се окитиле медаљама.

Забава, рекреација и добар залогај били су незаобилазан део данашње манифестације, а организатор, Јавна библиотека у Дољевцу се потрудила да занимљиве садржаје обезбеди и за децу. Трамболине, фудбал и коњи, коњичког клуба Нониус из Горњег Међурова улепшали су дан најмлађим посетиоцима.Додајмо и то да је Нониус такође одликован плакетом, како је речено током доделе, за изузетну сарадњу са Јавном библиотеком, која траје више од једне деценије.

Да је организатор на све мислио говори и податак да је за посетиоце током манифестације била обезбеђена и војна цистерна са пијаћом водом, тако да је мишљење учесника и великог броја посетилаца Јужноморавских рибљих чаролија да је и овога пута манифестација оправдала сва очекивања.Чаролије се завршавају вечерас занимљивим музичким програмом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *