Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić obišao škole u G.i D. Crnatovu, uskoro nova informatička oprema za kabinet i knjige za biblioteku

Osnovnu školu „Toplički heroji“, odeljenja u Gornjem i Donjem Crnatovu, u opštini Žitoradja, danas je posetio ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić. Jedna od najmanjih četvorogodišnjih škola po broju učenika u Gornjem Crnatovu, sa svega dva djaka, dobila je tom prilikom laptop računar. Osmogodišnje odeljenje u Donjem Crnatovu, koje pohadja 75 učenika, uskoro će, prema rečima ministra, dobiti novu opremu za informatički kabinet, kao i nove naslove za školsku biblioteku.

Ministar Ristić rekao je, obilazeći ove dve škole, da je cilj Ministarstva informisanja i telekomunikacija da svaka obrazovna ustanova u zemlji, ma gde se nalazila i ma koliko učenika imala, bude opremljena širokopojasnim internetom. Kako je naglasio, taj projekat, pokrenut pre nekoliko godina, biće završen 2026. godine, čime će svaka škola u Srbiji imati stabilnu internet vezu, neophodnu za obavljanje nastave po najmodernijim standardima.-Širokopojasni internet znači sprovodjenje optičkih kablova na čitavoj teritoriji RS bez obzira na to da li živite u velikom gradu ili u najudaljenijem selu naše domovine. Time doprinosimo poboljšanju kvaliteta života, što može uticati i na to da se možda neki opredele da ostanu u mestu u kom su rodjeni, da ostanu u svojoj zemlji ili ukoliko idu ka većim gadovima, zarad sticanja znanja i veština, da se kasnije vrate u svoje mesto i tu zasnuju porodice. Važno je da obrazovanje učinimo potpuno dostupnim svima bez bilo kakve razlike, bez obzira na socijalni status ili to gde žive. Ovaj projekat je zato nešto više od običnog projekta, to je ulaganje u budućnost naše zemlje, u budućnost mladih. Živimo u 21. veku i tek će akcenat biti stavljen na znanje i veštine. Na primer, SAD recimo planiraju da isti ovakav projekat završe do 2030. godine, a nama je cilj 2026. Kada to uporedimo možemo da budemo izuzetno ponosni, jer to dokazuje da je Srbija lider u mnogim oblastima, a pogotovo u primeni IKT tehnologija. Cilj nam je da sve što su prednosti savremenog doba dodje do apsolutno najudaljenije tačke u našoj zemlji, do poslednjeg zaseoka. Naročito nam je prioritet da prvo obuhvatimo škole, obrazovne ustanove, pa tek onda lokalnu administraciju.

Pored toga, kako je naglasio ministar Ristić u izjavi za Radio Koprijan, Vlada RS i ministarstva, svako iz svog resora, čine velike napore da se poboljša kvalitet nastave u svakom smislu, u svim školama.- Moramo da stvaramo iznova tu zajednicu znanja. To smatram izuzetno važnim. Ukoliko u nešto treba da ulažemo, smatram da je jedna od prioritetnih oblasti upravo obrazovanje. Bez obrazovanja, nauke, kulture, umetnosti, ne može da se očekuje napredak, a ovo će biti naša kockica u tom mozaiku.

Ministar je deo vremena proveo u srdačnom razgovoru sa djacima škole i nastavnim kadrom, istakavši da su takvi momenti posebno lepi jer pružaju priliku, da se kroz razgovor sa talentovanim mladim ljudima, još jednom vidi koliko je važno da se ulaže u njihovo obrazovanje.

J.Kozomara/M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *