„Мерошина на путу напретка“: Реконструкција зграде Народне библиотеке Мерошина-С културом у будућност

Народна библиотека у Мерошини ускоро би требало да добије сасвим нов изглед, с обзиром на то да су увелико у току радови на реконструкцији објекта ове установе. Конкретно ради се на завршетку позоришне сале, која има 200 места за посетиоце, ради се вентилација, спољна изолација зидова, као и постављање соларних панела, све у циљу побољшања енергетске ефикасности објекта и уштеде енергије. Такође, биће постављено ново осветљење и систем заштите од пожара.

Вредност радова је 297 000 евра. Од тог износа 179.000 евра улаже се из средства обезбеђених у сарадњи Министарства за европске интеграције и партнера из Европске уније, преко пројекта ЕУ Про Плус, уз 118 000 евра улаже локална самоуправа. Радове изводе фирме Експертуниверзал д.о.о. Београд, као носилац посла и КВМ Техник д.о.о. Смедерево. Рок за завршетак радова је 180 дана.

Како су нам рекли у тамошњој локалној самоуправи планирано је да свечано отварање реконструисаног објекта Народне библиотеке буде  29.августа, на дан када општина Мерошина обележава своју славу.

Инвестицијом, чија је реализација у току, вишеструко ће се побољшати услови за рад ове установе културе, рекао је тим поводом председник општине Мерошина Саша Јовановић. -Народна библиотека ће уз нови изглед пружати адекватне услове за рад и организовање бројних културних садржаја и манифестација, а уз то ће бити обезбеђени и услови за чување библиотечког материјала. Иначе, део зграде библиотеке већ је ранијих година био реконструисан, преко Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Подсећања ради, велики број активности организован је од почетка године, нарочито током априла, у месецу књиге. Најактивнији читаоци и њихови ментори су награђени. Организоване су и креативне радионице у Доњој Расовачи, промоције књига аутора из овог краја, али и других знаменитих књижевних стваралаца, као и представе за децу.

Још једна занимљивост коју вреди истаћи, је што је уз помоћ савремених техника, у 3Д формату, направљена виртуелна тура за обилазак римског резервоара воде и једне од првих хришћанских базилика, значајнних археолошких локалитета ове општине.

Ништа мања пажња не посвећује се ни организацији многобројних културно-забавних дешавања. Тако је Народна библиотека у Мерошини узела активног учешћа у реализацији надалеко познате манифестације „Дани вишње“ , која има за циљ промоцију културе, традиције и народне игре мерошинског краја, али и туристичких локалита и потенцијала, пре свега надалеко познате вишње чије је географско порекло заштићено и сада је позната под именом “Облачинка”.

Са новим активностима настављају и у наредном периоду.

Још једна инвестиција од великог је значаја за ову општину. То је изградња потпуно нове зграде вртића. Вредност овог вешеструко значајног објекта је  47.000.000 динара, без ПДВ-а. Зграда ће бити изграђена по најновијим стандардима и прилагођена броју деце, односно потребама установе за проширењем капацитета и очекује се да радови буду завршени до краја године. Нови вртић ће, што је изузетно битно,  укинути листу чекања деце на полазак што је од огромног значаја за становнике овог краја.

Текст је настао у оквиру пројекта “Мерошина на путу напретка” који је подржала Општина Мерошина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *