Малошиште: Пијачни барометар

Лепо време овог петка измамило је велики број продаваца, али и купаца. Чини се да је простор пијаце у Малошишту био мали да прими све продавце, па су понеки користили тротоаре да изложе своју робу. Највише продаваца је било раног расада паприке и парадајза, али није мањкала ни понуда раног поврћа. Купци тврде да су цене сезонског поврћа високе, а продавци да једва излазе на крај са продајном ценом у односу на уложена средства и труд у производњи раног поврћа.

Овог петка на пијаци у Малошишту приметна је велика понуда расада паприке и парадајза, чија је цена била око 10 динара за корен паприке или љуте папричице, а младе биљке парадајза продавале су се за 20 динара.

Што се поврћа тиче цене су шаролике. Тако се шаргарепа продавала по цени од 50 до 70 динара у зависности од квалитета, веза црног или белог лука од 15 до 30 динара, док је килограм прошлогодишњег црног лука био око 100 динара. Главица зелене салате углавном се продавала по цени од 20 до 30 динара, а веза ротквица коштала је 20 динара. Од раног поврћа цену и даље држи килограм краставца који кошта  око 100 динара, а за килограм парадајза требало је издвојити 200 динара.

За килограм младог кромпира овог петка требало је издвојити око 200 динара по килограму док је цена прошлогодишњег кромпира око 450 динара за 10 килограма.

Љуте папричице продавале су се 4 комада за 100 динара, док цену држе младе тиквице за које требало издвојити 200 динара по килограму. На тезгама у Малошишту стигле су и прве јагоде, које су углавном из увоза, а чија цена је око 200 динара.

Оно што привлачи пажњу јесте богата понуда јужног воћа, а готово на свакој тезги купци су могли да пазаре банане по цени од 110 динара или мандарине и поморанџе по цени од 100 динара по килограму.  Незаобилазна јабука се продавала по цени од 100 динара за 3 или 4 килограма у зависности од врсте и квалитета.

Јаја су се у просеку продавала по цени од 12 динара, док су поједини продавци за комад домаћих тражили и 15 динара.

Богата је била и понуда на сточној пијаци. Тако је пшеница овог петка коштала 24 динара, кукуруз 20 и јечам 35 динара за килограм. Прасићи су се продавали по цени од 260 до 270 динара живе мере.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *