Лесковац у знаку Роштиљијаде

У Лесковцу је ових дана све у знаку пљескавица, јер увелико трају припреме за надалеко чувену манифестацију која је прославила овај град –Роштиљијаду. Припрема највеће икад виђене пљескавице, израда прескавица из руку, такмичење ученика угоститељских школа, као и мајстора роштиља су надметања, која по традицији, обележавају овај врхунски гурмански догадај. Поред тога организатор се потрудио да припреми и богат музички програм и доведе звучна имена са наше естраде, па ће тако наступати Жељко Јоксимовић, Драгана Мирковић и многи други. Роштиљијада” ће се ове године одржати од 27. августа до 2. септембра на “Широкој чаршији” у Лесковцу, гастрономској престоници хране.

Свако ко посети Роштиљијаду поред дегустације врхунских јела са роштиља, не пропушта ни најспектакуларнији догађај, припрему огромне пљескавице. -Традиција је, каже Тина Стојановић ПР Туристичке организације града, која је један од организатора, да се сваке године тежи обарању рекорда са предходне Роштиљијаде, а то значи да би наши мајстори роштиља требало да направе пљескавицу тежу од 65 килограма, што је невероватно тежак и захтеван подухват, који изискује много умећа. Ипак, тај догађај, без обзира на тошто се на Роштиљијади прави највећа пљескавица на свету, неће ући у Гинисову књигу рекорда из више разлога. –То је компликован и скуп процес, а са друге стране, странци врло често поистовећују пљескавицу са бургером, чија је максимална тежина, уписана у Гинисову књиг рекорда, преко стотину килограма, тако да постоји много разлога који нам стоје на путу да то реализујемо. Без обзира на то врхунски мајстори роштиља потрудиће се да и овога пута сами себе надмаше, а ову сензацију сви посетиоци моћи ће да пропрате у четвртак 30.августа од 18:30 часова, на платоу испред централне бине. Мајстри роштиља надметаће се истог дана, али од 9 часова ујутру. У петак 31. августа ујутру, такође од 9 часова своје умеће исказаће ученици средњих угоститељских школа, док ће увече од 18:30 бити организовано надметање у припреми највеће пљескавице из руку.

А музички програм почиње спектакуларно, наступом Жељка Јоксимовића на дан отварања ове познате гастрономске манифестације. Дан касније наступаће Мира Шкорић, у среду пева Ален Исламовић, трубачи ће веселити госте у четвртак, у петак традиционално наступају Звезде гранда, а за финиш овог догађаја, у суботу, певаће Драгана Мирковић.

Неколико стотина хиљада људи очекује се на овој 29. Роштиљијади, а с обзиром на то да су се организатори потрудили да манифестацију промовишу на многим туристичким сајмовима у земљи и иностранству очекују се гости и из многих околних земаља попут Бугара, који, у ово време, сваке године организовано у великом броју долазе у Лесковац, али и Македонаца, Словенаца и многих других.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *