Да ли ће поново оживети Сусрети села у општини Дољевац?

Сусрети села, некадашња јако популарна и традиционална манифестација у општини Дољевац, која је сваке године окупљала љубитеље традиције, културе, историје, али и добре забаве, у време када није било савремених видова комуникације, па се људи нису „дружили“ и комуницирали на даљину из својих соба као данас, остала је у најлепшем сећању свих оних који су у њима учествовали.

И данас, иако се начин живљења свих нас променио у односу на то време, постоји иницијатива да се ова манифестација поново оживи. Носилац те идеје је дољевачка Јавна библиотека, која, како нам је рекао директор Боги Митић, жели да на тај начин поново подстакне носиоце традиције овог краја да се активно укључе у процес њеног очувања,у време када савремени трендови прете, више него икад, да је угрозе и отерају у заборав. Из тог разлога већ током следеће недеље биће одржан саставак са представницима свих села са територије општине Дољевац, како би се разговарало о овој теми и видела спремност и жеља свих њих да се поново покрену Сусрете села.

Сусрети села 1976. године (Фото:Драган Митић/Приватна архива)

Иначе, пре тридесет, четврдесет година кроз Сусрете села су се у многим деловима Србије, па и код нас, повезивали људи, упознавали, дружили, али и надметали у томе ко ће боље и оригиналније представити своје културно наслеђе, јер су ти Сусрети били и такмичарског карактера. Већина становника села били су, на неки начин, укључени у организацију овог догађаја, јер су сви желели да баш њихово село победи. Свако село домаћин трудило се да дочека госте на оригиналан начин, а традиција је била да се представници гостујуће екипе дочекују на улазу у село. На овим сусретима, екипе су се надметале у знању кроз веома занимљиве квизове, али и кроз глуму, песму, игру и свирање, да би на крају оно село чији су представници, у свим областима били посебно запажени, било свеукупни победник.

Сусрети села 1976. године (Фото:Драган Митић/Приватна архива)

Манифестације су се одржавале углавном у Домовима културе, који су били носиоци те идеје, подстичући на тај начин аматерско културно-уметничко стваралаштво, али и друштвено-економски развој села.

Дух прошлих времена је тешко вратити и приближити модерним генерацијама, али у једном новом оригиналном и мало савременијем руху, постоји шанса да Сусрети села оживе и поново зближе људе, који су у ово турбулентно време све удаљенији једни од других и без обзира на многе савремене могућности комуницирања, ипак све усамљенији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *