Још једно удружење риболоваца у Дољевцу, загађене воде највећи проблем!

У општини Дољевац од пре шест месеци функционише још једно удружење риболоваца. Тако да поред удружења „Пуста река“ функционише и новоформирано „Топлица ушће“, рекао нам је Никола Кумановић  директор рибочуварске службе  „Јужна Морава „.

  • На територији општине Дољевац сада постоје два риболивачка удружења, али то није новина, јер и у Нишу, Прокупљу и Бојнику такође постоје по два удружења и они међусобно не ремете рад и функционисање. Риболовци имају могућност да изаберу где ће извадити риболовачку дозволу. – казао је Кумановић у изјави за радио Копријан.

Средином прошле године је формирано ново риболавачко удружење „Топлица ушће“ у Дољевцу и како каже Кумановић, у наредном периоду они имају прилику да се докажу и покажу како раде, како се сналазе у овим „водама“, друга нека удружења постоје по 50 година, тако да је оцењивати рад новоформиарног удружења незахвалан посао.

  • Највећи проблем представља загађење риболовних вода, све друго ми из удружења можемо да решимо и изађемо људима у сусрет, што риболовцима, што љубитељима природе или еколозима. Све незаконите и недозвољене радње трудимо се да уз помоћ наше рибочуварске службе максимално спречимо. Трудимо се да изађемо у што краћем року на сваки позив или дојаву и дамо допринос очувању животне средине и спречавању незаконитих радњи. – истиче Никола Кумановић.

Што се тиче загађења роболовних вода, роболовачка служба је у  далеко мањој могућности да  неким физичким активностима или снагом службе спрече изливање отпадних вода у реке.

  • Ту треба пре свега да се нађу системска решења, пре свега треба да се поведе рачуна о отпадним водама, градској канализацији, отпадних вода из фабрика. Али све то превазилази наша овлашћења и могућности, али ми се трудимо да на неке друге начине спречимо еколошке катастрофе у нашим рекама. – каже Кумановић

Како истиче Кумановић, они се обраћају надлежним инспекцијама и ресорним министарствима и опште институцијама које су у позицији да много боље, брже и ефикасније решавају ове горуће проблеме.

  • Наше реке су чисте онолико колико им ми дозволимо, и мислим на нас, као целокупно друштво. Пошто су последњих година лета све топлија, водостаји су због недостатка кишних падавина све нижи и врло мало треба како би се десио инцидент, који за последицу обично има помор риба у реци. – истиче Кумановић.

У летњим месецима рибочуварска служба стално апелује на грађане, привредна друштва, да се уздрже од испуштања отпаних вода у реке, прања цистерни после прскања усева, али и испуштања цистерни са отпадном водом из септичких јама.

Како је Кумановић на крају разговора рекао апел остаје и даље на снази. Највећи проблеми са загађењем  су на Јужној Морави , Топлици и Пустој Реци.

Грађани морају да схвате да мењањем лоших навика према нашој животној средини, а пре свега рекама, чине услугу себи и будућим генерацијама.

Иначе, како Јужна Морава изгледа на крајњем југу земље, можете погледати и у филму “Тужна Морава”.

2 коментара

  1. Pitanje za g. Kumanovića- kada ste zadnji put poribili J.Moravu, Toplicu i šta ste uradili tj koliko prijava pustili zadnjih pet godina GRABULJAŠIMA ispod mosta u Malošištu i mosta u Batušincu, gde ste doduše stavili tablu zabranjen ribolov ali je ona već sutra dan bačena u Moravu. Koliko prijava ste pustili mrežarošima sa Morave uhvaćenim na potezu od Čečine do Lalinca. Voleo bih da mi odgovori g. direktor. E mail poznat redakciji.

  2. Gospodine Kumanovicu aj kazite mi molim vas koliko ste dobili para sto ste stopirali prijavu protiv farme u Zitoradjizbog pomora ribe od pre dve godine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *