Јавна библиотека Дољевац – амбициозни планови и у 2018. години

Дољевачка Јавна библиотека, најзначајнија културна установа у општини Дољевац, са традицијом дугом скоро пола века, прошлу годину, према речима директора Богија Митића, успешно је завршила, а у том правцу наставиће и током 2018. године, стављајући акценат на унапређење бибилотечке делатности, професионално организовање културних манифестација, као и завршетак радова на доградњи објекта у којем се ова установа налази.

Скоро 50.000 књига краси фонд библиотеке, што је резултирало великим порастом броја чланова. Формирано је  и одељење за децу, које је прилагођено потребама најмлађих, а такође образује се и завичајни фонд.

Поред  своје  основне  делатности, дољевачка библиотека велику пажњу посвећује и разноразним културно-забавним манифестацијама.

Гости библиотеке била су најзначајнија имена наше књижевности попут  Раше Попова,  Љубивоја Ршумовића, Предрага Марковића, Бошка Прокића и других. Успешно реализујемо сваке године Смотру рецитатора, многобројне књижевне вечери, Дечју књижевну колонију, чији је Зборник припремљен и ускоро ће бити одштампан, дочек Српске нове године, Дан библиотеке, Сусрет просветних радника- књижевних стваралаца за децу, Јужно-моравске рибље чаролије, разне верске  манифестације, Литије у Дољевцу и Сабор Св. Јована у Орљану, Ликовну колонију, Бостанијаду у Мекишу, Светски дан здраве хране, а имали смо и велики удео у организацији Жикине шаренице прошлог лета. Организовали смо током прошле године и хуманитарни концерт, а приход од тог догађаја био је, подсетићу, намењен деци оболелој од церебралне парализе, отпочели смо  пројекат „Нове звезде са нама“ једну потпуно нову манифестацију, која је већ у првој години постојања привукла велику пажњу јавности изнедрила многе таленте, што нам је и био циљ, каже Митић.

Много амбициозније  планове имају за ову  годину.

-Један од циљева Јавне библиотеке је да у 2018.години, створи услове за формирање дигитализоване библиотеке, која би била доступна свим корисницима на нашем сајту.Такође, планирамо пружање посебних услуга за оне кориснике који се не могу служити  редовном библиотечко-информационом грађом као што су особе са инвалидитетом, болесни и стари пензионери у старачким домовима. Када су стара и немоћна лица у питању, као и одређене категорије инвалида, имамо у плану да са Црвеним крстом и Домом за стара и инвалидна лица покренемо програм доставе књига и штампе  у складу са могућностима установе, на кућну адресу тих корисника. Од Министарства за културу и информисање тражићемо библиобус (покретну библиотеку) како бисмо се приближили свим грађанима наше општине, а самим тим и повећали број корисника библиотеке.  Исто тако, један од наших циљева је отварање два огранка библиотеке у Пуковцу и Малошишту.

Фото: J.K.

Промоције књига, књижевних стваралаца пре свега из нашег краја, изложбе слика, представе, филмске пројекције, развијање фолклорне секције и модерног балета, као и школа за гајдаше су активности планиране су за 2018. годину.

-Тежићемо да примат дамо књижевницима  из нашег краја и  песницима који пишу на локалном дијалекту.У овој години, са искуством из претходног периода, сматрам да ћемо реализацију планираних манифестација много квалитетније и професионалније одрадити, тако да ће сва културно-образовна дешавања која сам већ поменуо  бити организована и даље под нашим окриљем, на врхунском нивоу, додаје наш саговорник.

Значајан аспект ће и ове године бити уређење простора у којем је смештена Јавна библиотека, те је с тим у вези у плану конкурисање код надлежног Министарства за средства за завршетак радова на  згради, како би се књижевни фонд и завидна колекција слика од преко 140 дела, сместили у простор који испуњава све стандарде и како би се уредио  и недавно дограђени простор на спрату.

-У 2018.години, планирано је да се прошири простор за смештај књижевне грађе како би се створили бољи услови за њено чување и заштиту.

Како истиче, на крају разговора, дољевачка Јавна библиотека  наставиће и даље да све своје активности максимално приближи овдашњем становништву, како би остала центар културних дешавања општине Дољевац, што је њен примарни циљ.

Ј.Козомара

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *