Грађани задовољнији радом локалних самоуправа на југу Србије

Становници и становнице 34 општине на југоистокуи југозападу Србије задовољнији су радом локалних самоуправа и квалитетом живота, показују резултати истраживања које су финансијски подржале Европска унија и Влада Швајцарске преко развојног програма Европски ПРОГРЕС. Како је ово трећи истраживачки циклус реализован у овим општинама, прва два су спроведена 2010. и 2013. године, он пружа важне налазе који могу да послуже као смернице за даље унапређење рада локалних самоуправа али и за праћење потреба становништва, истакнуто је на презентацијама одржаним у Врању, Нишу и Новом Пазару од 29. до 31. јануара 2018. године.
Представљајући резулатате истраживања које је спроведено уз подршку Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) у октобру и новембру 2017. године нарепрезентативномузоркуод 8.256 пунолетнихграђанаиграђанки,истакнут јетренд пораста броја људи који сматрају да локалне власти воде рачуна о грађанима и да пружају услуге адекватне њиховим потребама. Тај број је 2010. године износио 22 посто, 2013. године 26 посто, док сада достиже 37 посто.

Што се тиче процедура обављања послова у општинама, она је према резултатима унапређена у односу на претходни период на шта указују налази да је 2010. и 2013. године број оних који су сматрали да се послови у општини брзо могу обавити био 27, односно 22 посто док у овом истраживању тај проценат износи 35 посто.
Бојан Клачар из ЦеСИД-а је навео податак да 44 посто испитаника у овом делу Србије сматрају да у погледу развоја највише треба улагати у пољопривреду, а затим у лаку индустрију (22 посто), док за побољшање услова живота највише грађана и грађанки сматра да би требало улагати у инфраструктуру, здравство, канализацију и водовод, као и помоћ социјално угроженим групама. Као највећи безбедносни проблеми на овим просторима наведени су лоша инфраструктура, напуштени пси и криминал.
„Већина резултата показује позитиван тренд, те тако грађани и грађанке данас позитивније оцењују рад општинских служби, имају више поверења у локалне институције, било да се ради о градоначелнику, Скупштини општине или општинском Већу, а брже завршавају послове у општини и свакако, боље оцењују рад општинских службеника”, рекао је Марко Вујачић, национални менаџер програма Европски ПРОГРЕС, истичући да становништво препознаје да локална самоуправа заиста постаје сервис грађана.
„Истраживање је показало да становништво нешто боље оцењује и животни стандард, те данас 35 процената људи каже да живи добро или средње, што јесте пораст у односу на 2010. годину када је та цифра износила 26 процената. Ипак шест процената који кажу да живи неподношљиво, јесте сигнал за локалне и националне власти али и развојне програме попут Европског ПРОГРЕСа, да наставеподршку општинама”, истакао је Вујачић.
„Видимо трендове побољшања, али свакако постоји простор за унапређење рада локалне самоуправе. Примера ради, 27 посто испитаника сматра да су процедуре компликоване, а чак 81 посто верује да нису адекватно информисани о буџету. Треба такође узети у обзир да се ово истраживање заснива на субјективним оценама, а реални параметри попут плате која је за 30 одсто мања од републичког просека показују да је потребно радити и на побољшању животног стандарда“, истакао је Иво Чоловић испред ЦеСИД-а приликом представљања резултата.
Како су оценили представници локалних самоуправа, градоначелник Врања, Слободан Миленковић и помоћник градоначелника Новог Пазара, Емир Ашћерић, који су присуствовали представљању истраживања, резултати ће дати добре смернице за даље унапређење рада локалних органа власти, али и при креирању развојних политика и пројеката који треба да допринесу бољем животу становништва.

Активности Европског ПРОГРЕСа, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, Европска унија и Влада Швајцарске подржава са укупно 24,46 милиона евра. Програм има за циљ да ојача локалну администрацију, створи повољније окружење за развој инфраструктуре и привреде као и побољшање спровођења политика у области социјалне инклузије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).
Општине обухваћене програмом – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *