Дом здравља у Житорађи добио средства од Министарства правде за набавку рендген апарата

Решењем Владе додељена су средства по основу одлагања кривичног гоњења (опортунитет), којим је 500 милиона динара расподељено на 139 пројеката од јавног интереса.

Министарство правде је и ове године спровело шести Јавни конкурс за доделу средстава прикупљених по основу опортунитета, док је на свим досадашњим конкурсима додељено више од две милијарде динара за реализацију пројеката од јавног значаја.

У овој години највише средстава издвојено је за област здравства. Дома здравља Житорађа добио је  новчана средства за набавку рендген апарата и унапређење радиолошке дијагностике и за ову намену опредељено је 9.996.000 динара.

Директор ове здравствене установе Александар Станковић каже да је набавка новог рендген апарата од изузетног значаја за становнике општине Житорађа јер Дом здравља поседује апарат стар преко 40 година, који ради, али да је набавка материјала и делова за рад готово немогућа мисија јер се више не производе. Такође,  други апарат је у квару од 2012. године, па су пацијенти упућивани у Прокупље.

  • Куповином новог апарата унапредићемо здравствену заштиту становништва наше општине јер  више неће морати да иду у Дом здравља Прокупље или Општу болницу како би извршили снимање на рендген апарату. Све прегледе везане за радиолошку дијагностику, након куповине апарата, завршаваће на једном месту- додаје Станковић.

У разговору је додао  да се вакцинација на територији општине Житорађа одвија без проблема, да након обиласка месних заједница и едукативне кампање, све више грађана је одлучило да се вакцинише. Тренутно имунизацију становништва врше кинеском Синофарм вакцином. Он је подсетио грађане да сваког дана од 7 до 14 сати у Дому здравља Житорађа могу да се вакцинишу пацијенти са термином који су добили преко Портала еУправе, а од 14 до 17 сати сви грађани, без претходног заказивања, могу да приме цепиво. Такође, мобилне екипе ове здравствене установе су на терену према утврђеном распореду по месним заједницама и вакцинишу заинтересоване грађане. Каже да је задовољан одзивом.

Такође, Дому здравља у Мерошини, према пројекту, додељено је 4.400.000 динара за набавку савременог ултразвучног апарата за потребе службе здравствене заштите жена.

Дому за смештај и негу старих лица „Прокупље“ из Прокупља намењена су средства за набавку специјалног комби возила за превоз особа са инвалидитетом. Износ пројекта је 3.248.700 динара.

Нишки Дом здравља ће, захваљујући новчаним средствима Министарства правде унапредити здравствену заштиту деце, посебно новорођенчади, а износ средстава је 5.100.000 динара.

Поред осталих, средства су добили Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлакˮ, КБЦ „др Драгиша Мишовић – Дедињеˮ, Универзитетска дечја клиника у Тиршовој, Институт за трансфузију крви Србије, бројне болнице и домови здравља широм Србије.

Међу корисницима средстава је велики број школа, предшколских установа, факултети, као и манастир Жича, Београдска надпискупија, Мешихат Исламске заједнице у Србији из Новог Пазара.

Реализацијом пројеката биће омогућена боља здравствена заштита грађана, повећан квалитет образовања, побољшан систем социјалне заштите, као и унапређен културни садржај.

Министарство правде ће и убудуће кроз јавне конкурсе за доделу средстава наставити да финансира пројекте од јавног значаја.

М.Јовановић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *