Данас се слави Ускрс

Православни хришћани широм света обележавају Ускрс, празник који симболизује победу живота над смрћу. Ускрс је најрадоснији хришћански празник, јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих, као победа вере и живота над смрћу. Црквена учења казују да је Исус распет у петак, суботу је прележао у гробу, у Јосифовом врту, док се у недељу зором осетио снажан земљотрес и анђео Божји слетео је на гроб. Стражари који су чували гроб, у страху су попадали као мртви, а Исус је васкрсао.

На Ускрс је, према веровању, прво Марија Магдалена срела Христа, а потом се он указао и својим ученицима. Само ученик Тома, који је био одсутан, није одмах поверовао да је Христос ускрснуо, па је морао лично да се увери. Одатле је потекла у народу узречица: „Неверни Тома“.

Људи се за овај празник поздрављају са: “Христос васкрсе” и “Ваистину васкрсе”. Ускршње славље је за вернике крај Великог поста, који спада у најстроже постове, а први мрсни залогаји требало би да буду ускршња јаја која, се према обичају, фарбају у црвено, као симбол проливене Христове крви.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *