Браво! Прваци из Малошишта обрадовали пакетићима другарицу са посебним потребама

Новогодишњим представама у оквиру школа дољевачки ученици данас испраћају стару, а дочекују Нову годину. Вредно су са својим учитељима припремали новогодишњи програм, а неки су отишли и корак даље. Наиме, прваци из ОШ „Вук Караџић“ истуреног одељења у Малошишту, поред занимљиве представе, припремили су и новогодишње поклоне које су несебично даривали другарици из одељења Елени Стојковић, девојчици са посебним потребама.  Како каже учитељица И-11 одељења у Малошишту Данијела Митровић време празника изазива у нама посебне емоције, а самим тим и жеље да усрећимо драге особе око нас.

Прваци су у оквиру изборног предмета пројектна настава, током месеца децембра, израђивали новогодишње украсе и честитке не само да би оплеменили простор учионице, већ и да продају, али на један мало другачији начин.

Наиме, како каже учитељица Данијела, новац нису узимали за њихове креације, већ су родитељи, уместо новца, свако сходно својим могућностима, донирали разне ситнице за новогодишњи пакетић.

  • Родитељи су уместо новца донели разне слаткише, играчке, школски прибор, гардеробу. Од сакупљених донација ми смо направили чак три велика пакетића за нашу другарицу Елену која се јако обрадовала овом изненађењу. Мајка је јако емотивно реаговала дирнута пажњом и љубављу другара и другарица из одељења њене ћерке, који су чак и новогодишњу приредбу посветили њој, а Деда Мраз Васа, иначе друг из одељења, јој је уручио дарове- рекла је Данијела Митровић у изјави за Радио Копријан.

Како истиче учитељица Данијела Елена је девојчица са посебним потребама која је једно дивно дете и која први пут борави у колективу са децом. До сада је њено дружење било сведено углавном са мајком и неретко са рођацима који дођу код ње. Елена није похађала предшколску установу зато што током прошле године због реконструкције школе нису постојали услови јер је девојчица у инвалидским колицима.

  • Откако је школа у Малошишту реконструисана и адаптирана ми сада имамо све услове за децу са посебним потребама. Поред улаза који има рампу за прилаз лицима у инвалидским колицима, у школи је изграђен и лифт и адаптирани су и тоалети за децу са посебним потребама, пре свега мислим на децу која имају проблема са кретањем – каже учитељица хуманих првака.

У сусрет им је  изашла и управа школе, па је директор доделио и учионицу који користе само ученици првог разреда, а учитељица је направила посебан распоред седења како би се Елена осећала пријатно и како би могла без проблема да сарађује и комуницира са друговима из одељења.

  • Школске клупе су поређане у слово „П“ тако да Елена у сваком тренутку види све другове и другарице, без потребе окретања, где нико никоме не окреће леђа и њој боравак у школи и групи изузетно прија. На почетку школске године седела је на час или два, али сада када се уклопила, када су је другари прихватили и она њих, похађа целодневну наставу- истиче учитељица Данијела.

Како додаје на крају посебно јој је драго што су ученици на путу да постану изузетно хумани и несебични људи. Захвалила се и на несебичној подршци родитеља првака, јер без њихове помоћи и разумевања ово све не би могли да остваре.

Додаје да су се њени ученици, поред тога што су сакупљали поклоне за другарицу Елену, одазвали и акцији Црвеног крста, па су даривали и веће количине кондиторских производа за израду пакетића.

М.Јовановић, фото: Д.Митровић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *