Saopštenje Štaba za vanredne situacije u Žitorađi

Povodom pisanja nekih medija o stanju u opštini Žitorađa nakon poplava koje su početkom nedelje zahvatile ovu i mnoge druge opštine na jugu zemlje, javnosti se saopštenjem obratio opštinski Štab za vanredne situacije u Žitorađi, na čijem je čelu predsednik opštine Ivan Stanojević, koje prenosimo u nastavku teksta.

“Opština Žitorađa najoštrije osuđuje tekstove nepotpisanog autora, objavljene na veb portalu Kurir sa naslovima ”Opština Žitorađa maćeha građanima“ i „Dramatično! Poplava u Žitorađi“, jer je u istima iznet niz neistinitosti i insinuacija.

Naime, lokalna vlast i komunalna preduzeća i to Javno komunalno preduzeće i Javno preduzeće za izgradnju su još u noći pre poplava bili na terenu i preduzimali sve što je bilo u njihovoj moći kako ne bi došlo do šteta.

Tvrdnje da je narod prepušten sam sebi, jer niko nije smeo ni da pita za kanalizacionu mrežu u naselju Grivac, te da je novac potrošen na druge prioritete su maliciozne i predstavljaju kršenje granica pristojnosti, ali i novinarskog profesionalizma, jer je kanalizaciona mreža u naselju „Grivac“ izgrađena  pre više od šest meseci i to sredstvima iz budžeta opštine Žitorađa, za razliku od ostalih kanalizacionih mreža na teritoriji opštine, koje su građani sami gradili sopstvenim radom i sredstvima.

Noć uoči poplave, sva sredstva i ljudstvo komunalnih preduzeća bila su na terenu i to u Glašincu, Đakusu, Pejkovcu i Voljčincu koji su najugroženiji, a na sam dan poplave, na intervenciju predsednika opštine, pribavljena je muljna pumpa iz S.Z.S.Z.“1.decembar“, koja radi na električnu energiju i koja je neprekidno ispumpavala vodu iz objekata u naselju Grivac od ponedeljka do četvrtka, dok su zaposleni u JP za izgradnju pomagali građanima da iznose nameštaj i pokućstvo i da saniraju nastalu štetu.

Naselja Grivac i Barište, koja imaju problem prilikom svake i najmanje padavine, predstavljaju močvarno zemljište, bogato podzemnim vodama, pa su stanovnici suočeni sa ovim problemima oduvek, a po kazivanju istih, ovolika količina vode nije viđena u Žitorađi u poslednjih 50 i više godina, niti je moguće sprečiti nastanak štete od podzemnih voda. Ovim meštanima voda ne ponire u objekte od spolja i odozgo, već izbija iz zemlje ispod temelja ili kroz temelje, na šta se ne može uticati ljudskim faktorom.

Štab za vanredne situacije je u neprekidnoj komunikaciji sa Sektorom za vanredne situacije iz Prokuplja, Vatrogasno-spasilačkom jedinicom i Vojskom Srbije, a na inicijativnu i molbu komandanta štaba-predsednika opštine, Vojska Srbije se hitno uključila sa ljudstvom i mašinama da pomogne građanima u saniranju štete. Svi sektori i službe su danonoćno uz štab na teretnu, a aktivnosti i dalje traju.

Štab je, uz pomoć JKP Naissus iz Niša obezbedio cisterne sa pijaćom vodom koje su već na terenu i dostavljaju vodu građanima, a 16.01.2021.godine očekuje se sušilica i paketi pomoći sa hranom i sredstvima za higijenu, koje je štab nabavio u saradnji sa Crvenim krstom.

Još jednom osuđujemo plasiranje neproverenih informacija i dezinformacija i zahtevamo od redakcije Kurira da ove tekstove ukloni sa veb portala ili objavi demante. U suprotnom će opština Žitorađa biti prinuđena da se obrati nadležnim telima REM.“

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *