Знаменити Добричани: Слободан Илић – Бобан, музичка легенда Топлице

НА ФОТОГРАФИЈИ: Слободан Илић – Бобан, плоча ”У туђини сам” / фото: Google slike

Житорађа, иако слабо развијена општина, поседује неспорне потенцијале када је реч о људским ресурсима  и свакако је крај са  великим бројем признатих научника, спортиста и других познатих особа које су се у својој струци прославили и ван Добрича. Порекло из општине Житорађа вуку  значајни људи, који у најразличитијом областима од науке до спорта, поред своје личне афирмације,  промовишу и завичај, у којем су одрасли или и даље ту живе, а није им посвећена довољна пажња, а својим радом могли би да пруже пример другима.

Територија Добрича је сведок бурне историје, смештена на раскршћу важних путева на којима су се преплитали интереси многих великих сила током историје. Под оваквим околностима у сваком раздобљу, почев од стварања средњовековне српске државе до данашњих дана, издвајали су се људи који су својом интелектом или пак храброшћу обележили историју овог краја. Данашња генерација, мало зна о великанима овог краја. Зато кроз серијал текстова “Знаменити Добричани” представићемо ове личности широј јавности.

Када би неко отворио бурну историју Топлице, и ”зачепркао” мало испод површине, схватио би да је Топлица поред тога што је јуначко поднебље уједно и уметничко. Свакако, ту се највише истиче Прокупље, али са сигурношћу можемо рећи да ни Житорађа не мањка по броју оних који су утиснули свој траг на уметничком небу Србије и Југославије. Један од таквих је управо и певач Слободан Илић – Бобан. Родом из Глашинца, у коме је провео своје детињство и касније пронашао инспирације за неке од својих песама, Бобан Илић је једна од најзнаменитијих личности наше општине. Музиком озбиљно креће да се бави у својој 24. години када оснива састав ”Елдорадо” који се бави певањем мексиканско-шпанских песама, са којим је снимио две плоче за ПГП РТС. Са Елдорадом ради до 1972. године, односно 7 година. Тада почиње свој солистички пут, и снима неке од својих најпрепознатљивијих песама.
За песму ”Имате ли сузу коју” на текст Богољуба Антонијевића, је написао музику и отпевао, а касније добио престижно признање ”Први кафански глас Југославије” . Исте године ту нумеру снима за издавачку кућу Југотон из Загреба.
Две године касније, инспирисан филмом ”Пријатељство” снима нумеру која ће у даљој каријери постати његова лична карта. Своју импресију филмом испричао је глумцу Божидару Миливојевићу који ће написати текст за песму ”Рамо Рамо”. Бобан је сам написао музику за ту песму и снимио је 1974. године, а касније ју је још једна легенда Југославије, Мухарем Сербезовски препевао. Међутим, Мухаремова обрада није прошла славно као и Бобанова, јер се међу три најтиражније плоче свих времена бивше Југославије налази се и Рамо Рамо, Бобана Илића, раме уз раме са Силваном Арменулић и песмом ”Шта ће ми живот без тебе драги” и песмом ”О мајко, мајко” Меха Пузића.
У свом најранијем детињству док је по Глашинском пољу са осталим вршњацима био пастир, задесила га је једна тужна ситуација која ће бити преломни детаљ да сними своју ”Пастирицу”.
Када је једна девојчица ромске националности, која је била пастирица, умрла у својој 12. години живота у Глашинцу то ме је јако погодило. Касније, када сам прочитао текст Драгослава Михајловића – Канаринца, сетио сам се те девојчице и одлучио да отпевам песму ”Пастирице моја мила” . – објашњава нам Бобан који иако се више од 20 година не бави музиком и даље са истим ентузијазмом прича о њој.
Током своје богате 30-годишње каријере певао је по турнејама са Силваном Арменулић, Шабаном Шаулићем, Синаном Сакићем, Весном Змијанац, Мехом Пузићем, Џејом, Томом Здравковићем и многим другима, а интересантно да је са овим последњим проводио војничке дане у гарнизону у Прилепу давне 1963. године.
Из професионалних музичких вода одлучује да се повуче 1995. године када снима своју последњу плочу под насловом ”Боже ако те има”, за бугарско тржиште.
Иако се одавно не бави музиком сви љубитељи његове музике су имали прилике да га прошле године на манифестацији ”Културно лето Глашинац” чују и присете се стихова његових песама у његовој изведби. Током своје дуге каријере Бобан Илић је снимио више десетина песама од којих су поред ових поменутих у тексту познатије и:  У туђини сам, Лего чобан на зелену траву, Лепа жено из моје улице, Вечита радост, Волело се двоје младих, Мало село, Остављаш ме у тренутку среће, Повратак, Не иди , мајко, Мина, Само она и многе друге. Треба напоменути да је већину својих песама снимио за Југотон. Тренутно живи са породицом у Нишу.

ОВАЈ ПРОЈЕКАТ ЈЕ СУФИНАНСИРАН ИЗ БУЏЕТА ОПШТИНЕ ЖИТОРАЂА.

СТАВОВИ ИЗНЕТИ У ПОДРЖАНОМ МЕДИЈСКОМ ПРОЈЕКТУ НУЖНО НЕ ИЗРАЖАВАЈУ СТАВОВЕ ОРГАНА КОЈИ ЈЕ ДОДЕЛИО СРЕДСТВА.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *