Житорађа по други пут домаћин кадетској репрезентацији Србије

ЖИТОРАЂА – У оквиру припрема за кадетске рукометне ”Медитеранске игре” у Атини које ће се одржати од 17-22. фебруара, кадетска репрезентација Србије налази се на мини-припремама у Житорађи, као гост Рк Житорађа и општине Житорађа. Припреме на којима се тренутно налазе трају од 13-15. фебруара, а сутра, последњег дана припрема кадети ће одмерити снаге са младом и полетном екипом Рк Житорађа.
Иначе, ово није први пут да је Житорађа домаћин репрезентативној селекцији, подсетимо и прошле године у оквиру Сретењског турнира у Житорађи, гостовала је кадетска репрезентација Србије али генерација 00-01, док сада у том узрасту се налазе момци рођени 2002. и млађи.
Прошле године смо на Сретењском турниру угостили репрезентацију, и они су били одушевљени пријемом и нашим односом према њима, те је тако ове године у склопу припрема за Медитеранске игре, од стране савеза одређено да ови дечаци буду код нас на припремама. Могу да кажем да је то за нас велика част и задовољство, РК Житорађа им даје техничку подршку овим момцима и ми смо поносни на њихов боравак овде. – рекао је Миомир Маљевић, спортски директор Рк Житорађа.
Речи хвале на рачун домаћина, није штедео ни селектор кадета и тренер нишке Жеље, Ђорђе Теодоровић.
Житорађа је изванредна као и цео југ Србије. Овде је потпуно јасно да су људи срећни што је кадетска репрезентација у посети, и ми то осећамо на сваком кораку. – истиче Теодоровић.

Селектор Теодоровић / фото: Н. Тонић

Оно што је било приметно у ова два дана јесте велико интересовање за тренинге репрезентације, те се на трибинама Спортске хале у Житорађи могло видети у сваком тренутку око тридесетак људи, а селектор тај чин домаће публике овако коментарише.
То је одлична ствар. Потпуно је јасно да људи овде воле рукомет, и да људи на југу имају велику традицију што се рукомета тиче. Мислим да је прави избор репрезентације да те своје припреме обавља у овако неком месту, и трудићемо се да такве изборе правимо и даље. – и додаје да не може да нам да реалну слику што се резултатског дела предстојећих Медитеранских игара тиче.
Не могу реално да вам кажем по том питању, јер не знам остале екипе. Оно на чему могу да се базирам је то што момци одрађују и то изгледа јако озбиљно. Ми имамо компактну репрезентацију, са много квалитета и ја онако са стручне стране видим да они могу много тога да одраде. Моја очекивања су велика, надам се да ова екипа може да прави резултате. – оптимистичан је Теодоровић у предвиђањима.

       ЈУЖЊАЦИ УДАРНЕ ИГЛЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ

– Оно што је специфично за ове момке јесте то да важе за најталентованију репрезентацију у српском рукомету у последњих 20 година, то је у разговору за Добричке прокоментарисао и Миомир Маљевић, а такође један леп податак је да се међу 16 момака тог годишта налазе чак шесторица са југа. Из Врања су ту Додићи, Стефан, Лазар и Матеја, Лесковац репрезентује двојац Александар Ценић и Урош Симић, док је из Блаца горостас Предраг Мијатовић.
Реч је о момцима европског калибра, који ће у неколико наредних година бити озбиљни европски и светски играчи, и сте стране нама је драго да имамо прилике да угостимо неке будуће светске звезде. Не бих никог посебно издвајао, али свакако ту предњаче наши јужњаци, и надам се да ће људи који их овде у Житорађи гледају имати прилике да их за три до четири године виде на неком фајнал фору Лиге шампиона и у дресу А репрезентације. – истакао је Маљевић.

О тој географској повезаности, тзв. ”јужној прузи” сва шесторица момака су дала свој коментар, неки тврде да је пресудно то што се знају од малена а неки су мишљења да је битно али не и пресудно за игру репрезентације.
Ми смо што се тиче рукомета на југу увек били талентовани. Што се ове репрезентације тиче ми се знамо од малих ногу и могу слободно да кажем да смо као браћа и познајемо баш одлично. – рекао је Ценић, рукометаш Барселоне.
Са његовом констатацијом сложио се и Урош Симић, првотимац лесковачке Дубочице 54.
Мени конкретно то пуно значи, знамо у сваком тренутку ко шта може да очекује од кога и имамо ту добру атмосферу и хемију међусобну, што мислим да је пресудно за игру. – објашњава Симић.
Њихова повезаност, како нам објашњава чувар мреже Мијатовић датира још од лиге млађих категорија и рукометног кампа ”РАСТИМО”
Ми се знамо из лиге млађих категорија. Играли смо заједно на рукометном кампу ”РАСТИМО” и мислим да је та повезаност врло важна за игру репрезентације, наравно ми смо и ван терена као браћа. – истиче Мијатовић.

”Јужна пруга” са нашим новинаром, с лева на десно: Мијатовић, Додић М. Ценић, Додић Л. Симић, Додић С. / фото: Н. Тонић

Најмлађи стрелац у историји Лиге шампиона, Стефан Додић сличног је мишљења као и његови саиграчи.
Као што су момци раније рекли, ми се знамо од малена, и не треба нам неко додатно уигравање, без обзира на то што сви играмо у различитим клубовима, једноставно се много добро знамо и мислим да ћемо у Атини направити добар успех. 
Још један од тројице Додића, Матеја, иначе првотимац шабачке Металопластике каже да је за култ репрезентације битан фактор та јужна страна наше земље.
Можда је најјаче оружје наше репрезентације то наше заједништво и познанство од раније. Провели смо детињство заједно, наступали смо заједно сви у млађим селекцијама и одлично се познајемо. – рекао је најмлађи дебитант у домаћој АРКУС лиги.
Мишљења да је битно то што се знају од малена, али не и пресудно је корпулентни пивотмен Лазар Додић такође ведета македонског Металурга.
Јесте битно али није пресудно. Отприлике знамо ко шта може да уради од свих нас, али не треба заборавити и остале момке који су ту и свако је на свој начин битан за репрезентацију. – прокоментарисао је Лазар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *