Жетва пшенице у општини Дољевац увелико у току, приноси просечни

Жетва пшенице почела је ових дана на око 3500 хиљаде хектара колико се под овом житарицом налази у дољевачком крају. Приноси су према првим проценама око просека, али ипак испод очекивања, чему су у великој мери допринели, кажу стручњаци, неповољни временски услови који су погодовали развоју болести на биљкама, нарочито на њивама које су касније засејане.

–У зависности од примењених агротехничких мера могући су и велики приноси, међутим таква жетва ће ове године бити више изузетак него правило, каже у изјави за портал Добричке Саша Станковић из Пољопривредне стручне службе из Ниша. То значи да ће приности бити у просеку око четири до пет тона по хетару.

Данас смо да једној од њива у Дољевцу затекли комбајнера Владицу Петковића из села Ширине у околини Пасјаче који нам је потврдио да су за сада приносу у општини Дољевац углавном просечни, тако да се већина пољопривредника ове сезоне не може пожалити. Иначе, истиче, цена комбајнирања је 12 000 динара, што је мало скупље од прошле године, када је била 11 000 динара.

Додајмо и то да ће жетва потрајати још око две недеље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *