Виртуоз на хармоници Петар Марковић из Пуковца ниже награде

Велика је жеља била удружена са неспорним талентом, али и породичним наслеђем када је сада 18-огододишњи Петар Марковић из Пуковца пре осам година одлучио да постане хармоникаш. Прву награду добио је већ после седам месеци од тих првих почетака, а сада годинама касније награда је прегршт и тешко је издвојити оне најдраже и најзначајније, јер свака са собом носи велики труд.

Али могу се нагласити прве у сениорској конкуренцији, у којој се Петар однедавно такмичи. Овај врсни хармоникаш из нашег краја је наиме, на почетком августа одржаном Међународном фестивалу „Прва хармоника Сокобање“ освојио 2.место. На истом такмичењу, које се сматра једним од најпопуларнијих и са најдужом традицијом, која траје четири деценије и где су се некада такмичили и побеђивали и Бранимир Ђокић, Новица Неговановић, Миша Мијатовић, прошле године Петар је био најбољи јуниор. – Конкуренција је била јака и ове, као и ранијих година, тако да је и овај успех као и многи пре њега захтевао пуно рада, одрицања и вежбе, тим пре јер такмичење окупља како хармоникаше из Србије, тако и из дијаспоре. Свирао сам, како пропозиције налажу, једну рубато песму, једну песму у темпу, по једно лагано и брзо српско коло, румунско коло, композиције техничког карактера и обавезну нумеру на такмичењима, каже Петар.

Још бољи пласман, прво место, остварио је на такмичењу хармоникаша „Изворске капи“ у Аранђеловцу, које се поред оног у Сокобањи, како Петар каже, сматра најјачим хармоникашким надметањем у нашој земљи. – Ту сам освојио прво место у сениорској конкуренцији.

Петар је до сада освојио преко 20 награда како у земљи тако и у иностранству, а поред већ поменутих такмичења, посебно се поноси и освојеним првим местом у јуниорској конкуренцији прошле године на такмичењу хармоникаша у Бечу, где су се надметали музичари који свирају овај инструмент из многих земаља Европе. – Тај успех сматрам једним од својих највећих.

Петар је иначе, ученик завршне године Музичке школе из Ниша, а како истиче планира да своје усавршавање настави на неком од престижних универзитета у иностранству.-Најрадије бих отишао у Линц или Беч на студије, али има још времена за то, па, видећемо, каже наш саговорник.

Још увек се истиче није определио за одредјени музички правац. Свира и народну и класичну музику. – Нисам се стриктно определио, волим да свирам и једно и друго.

Интересовање за бављење хармоником у нашој земљи додаје, претходних година јако је порасло, те је све више младих људи који желе да се томе посвете. Међутим, до титуле виртуоза не стиже се лако. Свестан тога Петар Марковић неуморно наставља да ради на свом усавршавању. –Потребно је пуно одрицања, труда, рада. У томе му од самих почетака помаже професор хармонике из Пуковца Горан Јоне Јованчић. – Откако сам одлучио да се посветим свирању хармонике почео сам да узимам часове народне музике код овог врхунског педагога, једног од најбољих у земљи. А вежба се свакодневно. –Ако се некад, због других обавеза и прескочи обавезна дневна вежба, то се касније мора надокнадити, каже Петар.

Такмичења ће и у наредном периоду бити напретек, а Петар би каже посебно волео да ове године понови прошлогодишњи успех из Беча. – У новембру је то такмичење хармоникаша у Аустрији, врхунских надметања има и у Паризу у децембру, па видећемо, додаје на крају.

Ништа у животу није лако, али када се нешто воли, није ни тешко. Водјен том идејом Петар Марковић из Пуковца наставља да, са још јачом вољом и уз свесрдну подршку породице, крчи свој пут до хармоникашких звезда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *