У општини Житорађа проглашена ванредна ситуација због пораста броја оболелих од короне

У општини Житорађа због пораста броја оболелих од вируса короне проглашена је ванредна ситуација. Како каже председник општине Иван Станојевић последњих дана приметан је већи број заражених, па су у складу са препорукама надлежних институција прогласили ванредну ситуацију.

  • Ванредна ситуација се проглашава због значајног пораста прегледа пацијената са респираторним тегобама, као и заражених вирусом ЦОВИД-19. У циљу спречавања даљег ширења заразе, неопходно је било доношење ванредних оперативних мера заштите које је донео Штаб за ванредне ситуације – каже Станојевић.

Овом одлуком ограничен је рад угоститељских  објеката до 23 часа уз обавезно поштовање раније донетих мера, односно обавезно ношење заштитних маски, ограниченог броја присутних лица у објекту и обавезну физичку дистанцу. Свим услужним објектима налаже се  да на свим улазима у објекте видно истакну обавезу ношења заштитне маске, као и да комуналном инспектору Општинске управе општине Житорађа и Штабу за ванредне ситуације  доставе имена одговорних лица за контролу примене превентивних мера.

Штаб за ванредне ситуације у општини Житорађа наложио је надлежним републичким инспекцијама и комуналној инспекцији општине Житорађа да у пуном капацитету врше ригорозне контроле поштовања и придржавања донетих мера, нарочито у угоститељским објектима, теретанама, фитнес клубовима, кладионицама и другим услужним објектима.

Све школе на територији општине Житорађа од данас мораће да врше  појачану контролу ношења заштитних маски код ученика, наставног кадра и осталих запослених и  у случају појаве заразне болести цовид19 одмах обавесте Штаб за ванредне ситуације. Иста наредба важи и за Предшколску установу „Прва радост“ Житорађа.

Штаб за ванредне ситуације у Житорађи наложио је и обавезу ношења заштитне маске у аутомобилима и другим превозним средствима у којима се превози више од једне особе, а контролу ће спроводити надлежна републичка и комунална инспекција општине Житорађа.

Штаб ће редовно информисати и обавештавати становништво и јавност о свим битним чињеницама од значаја за заштиту и спасавање, као и о престанку опасности због којих је ванредна ситуација проглашена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *