У недељу наставак акције бесплатних прегледа широм Србије

Пета по реду, акција бесплатних превентивних прегледа биће настављена у недељу, 28. јануара, од 8 до 16 сати. Том приликом, сви грађани, чак и они без здравствене књижице, моћи ће да, без заказивања термина, провере своје здравље. Дољевачки Дом здравља, такође, наставља акцију бесплатних превентивних прегледа у недељу, па ће овдашњи пацијенти имати прилику да, иако немају здравствено осигурање, обаве специјалистичке прегледе.

У Клиничком центру у Нишу, пацијенти ће моћи, без заказивања и оверене здравствене књижице, да ураде ултразвук абдомена, мерење тумор маркера гастроинтестиналног тракта CEA и CA 19-9, као и прегледе груди и  мамограф.

У Дому здравља у Житорађи биће дежурни лекари  специјалисти гинекологије и акушерства, па ће пацијенткиње у току недеље моћи да обаве гинеколошки преглед.

У Општој болници „Др Алекса Савић“ у Прокупљу радиће се ултразвук абдомена, мерење тумор маркера гастроинтестиналног тракта CEA и CA 19-9,  као и  мамографски прегледи.

Како  је рекла, у изјави за радио Копријан, главна сестра Дољевачког Дома здравља ове недеље радиће се превентивни  прегледи одраслог становништва и гинеколошки прегледи.

  • Ове недеље нисмо у могућности да пружимо пацијентима услугу ултразвучног прегледа абдомена због одсуства докторке. Али зато ће се у служби за превентивну заштиту одраслог становништва радити скриниг прегледе ове групе људи. У служби за здравствену заштиту жена радиће се сви превентивни гинеколошки прегледи, попут скрининга за рано откривање карцинова грлића материце- рекла је у изјави за радио Весна Марјановић.

Она је додала да је изузено задовољна одзивом становништва када су у питању бесплатни превентивни прегледи.

  • Задовољни смо одзивом, мада наша уставона превентивне прегледе пружа у континуитету годинама уназад, било да су у питању организоване акције или пак посете пацијентима у насељима наше општине – рекла је Марјановићева.

Подасетимо, Министарство здравља организовало је у последњих неколико месеци четири акције бесплатних прегледа за грађане без књижице и без упута и заказивања, а државни секретар у том Министарству Мехо Махмутовић тада је рекао да се тој акцији одазвало укупно 75.000 пацијената и да је обављено више од 100.000 прегледа.

Последња акција превентивних здравствених прегледа организована је у недељу, 24. децембра када су грађани могли да обаве бесплатне офталмолошке прегледе, ултразвучни преглед стомака и лабараторијски преглед холестерола, триглицерида и других липида у крви, а тада је прегледано 24.000 пацијената.

М.Јовановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *