У Дољевцу уџбеници на рате

Куповина уџбеника за основце сваке године је велики издатак за родитеље, али и кућни буџет. У ОШ „Вук Караџић“ Дољевац, још у новембру, кренула је отплата књига за следећи разред, јер је ова установа омогућила родитељима плаћање у више месечних рата. Први, други, пети и шести разред не могу да користе половну литературу, а за ученике ових разреда још увек нису понуђени комплети уџбеника, јер су још увек у процесу одобравања од стране Министарства просвете, каже генерални директор школе Горан Илић.

Тачна цена комплета књига зависи од избора издавача и дужине списка, а према неким информацијама цене се крећу од 8 хиљада до чак 15 хиљада динара. У неповољној ситуацији су родитељи деце која у септембру крећу у други и шести разред, пошто су то генерације које уче по новим наставним плановима и програмима. Они ће морати да купе нове уџбенике, а не половне или позајмљене од старије браће и сестара.

– Наша школа, десетак година уназад, организује куповину уџбеника на рате. Ми смо ове школске године већ у новембру спровели јавну набавку и свим родитељима понуђена је отплата књига на 7 или 8 месечних рата- истако је Илић у изјави за радио Копријан.

Директор Илић је додао да ускоро очекује и набавку књига за други и шести разред јер садашњи прваци и петаци уче по новом наставном програму и уџбеници за ове ђаке су у процесу одобравања од стране Министарства просвете.

– Ових дана очекујемо да ћемо добити каталог одобрених уџбеника и након тога спровешћемо и јавну набавку. Школа ће и овим родитељима деце омогућити плаћање књига у више месечних рата- рекао је Горан Илић.

Иако су надлежни из Министарства најавили да наставници неће морати да бирају нове књиге за први и пети разред, који од ове школске године раде по новим наставним плановима и програмима, крајем фебруара школама су упутили нове препоруке. Тако ће школе ипак бирати нове уџбенике за ове разреде. Наиме, издавачи су побунили, истичући да у Закону о уџбеницима стоји да када је реч о новим програмима, књиге се морају бирати поново за годину дана.

Из којих уџбеника се учи, одлучују активи наставника за одређени предмет. Иако нису у обавези то да раде, већина родитеља наручује књиге преко школе, док остали купују у књижарама или деца користе половне.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *