У Дољевцу и Житорађи нема пливања за Часни крст на Богојављење

На територији општине Дољевац, према нашим информацијама, ни ове године није организовано пливање за Часни крст, као ни годинама уназад, тим пре јер су услови за организацију једног оваквог догађаја драстично пооштрени.

А, иако је ранијих година ово традиционално пливање на Богојављање било организовано на територији општине Житорађа, овога пута тог догађаја, због изузетно затхевних услова који морају бити обезбеђени, неће бити ни тамо, рекао нам је Саша Стојиљковић, свештеник црквене општине Житорађа.

С обзиром на то да према његовим речима нису били у могућности да обезбеде све што се од њих, као организатора захтева, пре свега медицинске екипе, полицијске патроле и професионалног рониоца, од традиционалног пливања на овај празник се ове године одустало. Ранијих година владало је велико интересовање пре свега код млађе популације за Богојављенско пливање, истичу организатори, тако да им је изузетно жао што тога више нема. Додајмо и то да се раније пливало у реци Топлици, код Житорађе.

Међутим, сви они са наше територије који су имали жељу да се окушају у пливању у леденој води то су могли учинити на другим местима у околини.

У Нишу влада велико интересовање, па су већ првог дана пријаве попуњени су сви капацитети. За традиционало пливање на Богојављење пријавила се и једна жена, кажу у општини Медијана, која је организатор, али се она налази међу резервама. У почетку се пливало у Нишави, али се последњих година плива у отвореном базену у Чаиру.

Црквена општина Прокупље такође је организовала ову несвакидашњу авантуру. Пливаће се сутра у 11 часова на Растовничком језеру.

Традиционално пливање за Часни крст одржаће се и на Власини, на надморској висини од 1200 метара, а 19. јануар обележиће и становници Грделице који ће пливати на ушћу Козарачке реке у Мораву.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *