Саопштење Штаба за ванредне ситуације у Житорађи

Поводом писања неких медија о стању у општини Житорађа након поплава које су почетком недеље захватиле ову и многе друге општине на југу земље, јавности се саопштењем обратио општински Штаб за ванредне ситуације у Житорађи, на чијем је челу председник општине Иван Станојевић, које преносимо у наставку текста.

“Општина Житорађа најоштрије осуђује текстове непотписаног аутора, објављене на веб порталу Курир са насловима ”Општина Житорађа маћеха грађанима“ и „Драматично! Поплава у Житорађи“, јер је у истима изнет низ неистинитости и инсинуација.

Наиме, локална власт и комунална предузећа и то Јавно комунално предузеће и Јавно предузеће за изградњу су још у ноћи пре поплава били на терену и предузимали све што је било у њиховој моћи како не би дошло до штета.

Тврдње да је народ препуштен сам себи, јер нико није смео ни да пита за канализациону мрежу у насељу Гривац, те да је новац потрошен на друге приоритете су малициозне и представљају кршење граница пристојности, али и новинарског професионализма, јер је канализациона мрежа у насељу „Гривац“ изграђена  пре више од шест месеци и то средствима из буџета општине Житорађа, за разлику од осталих канализационих мрежа на територији општине, које су грађани сами градили сопственим радом и средствима.

Ноћ уочи поплаве, сва средства и људство комуналних предузећа била су на терену и то у Глашинцу, Ђакусу, Пејковцу и Вољчинцу који су најугроженији, а на сам дан поплаве, на интервенцију председника општине, прибављена је муљна пумпа из С.З.С.З.“1.децембар“, која ради на електричну енергију и која је непрекидно испумпавала воду из објеката у насељу Гривац од понедељка до четвртка, док су запослени у ЈП за изградњу помагали грађанима да износе намештај и покућство и да санирају насталу штету.

Насеља Гривац и Бариште, која имају проблем приликом сваке и најмање падавине, представљају мочварно земљиште, богато подземним водама, па су становници суочени са овим проблемима одувек, а по казивању истих, оволика количина воде није виђена у Житорађи у последњих 50 и више година, нити је могуће спречити настанак штете од подземних вода. Овим мештанима вода не понире у објекте од споља и одозго, већ избија из земље испод темеља или кроз темеље, на шта се не може утицати људским фактором.

Штаб за ванредне ситуације је у непрекидној комуникацији са Сектором за ванредне ситуације из Прокупља, Вaтрогасно-спасилачком јединицом и Војском Србије, а на иницијативну и молбу команданта штаба-председника општине, Војска Србије се хитно укључила са људством и машинама да помогне грађанима у санирању штете. Сви сектори и службе су даноноћно уз штаб на теретну, а активности и даље трају.

Штаб је, уз помоћ ЈКП Наиссус из Ниша обезбедио цистерне са пијаћом водом које су већ на терену и достављају воду грађанима, а 16.01.2021.године очекује се сушилица и пакети помоћи са храном и средствима за хигијену, које је штаб набавио у сарадњи са Црвеним крстом.

Још једном осуђујемо пласирање непроверених информација и дезинформација и захтевамо од редакције Курира да ове текстове уклони са веб портала или објави деманте. У супротном ће општина Житорађа бити принуђена да се обрати надлежним телима РЕМ.“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *