Ригорознији технички преглед за тракторе и прикључне машине?

Од 1.јануара ступиле су на снагу новине које се тичу  техничког прегледа трактора и радних машина. Ипак, још увек не постоји законска казнена одредба која се примењује у случају да није урађен технички преглед трактора. Једино је потребно да трактор буде уписан у јединствени регистар возила, то јест да има регистарску таблицу. Међутим, да би трактор прошао технички преглед мора да има одговарајућу светлосну сигнализацију, а грађани који су радили преправке на возилима мораће приликом техничког прегледа да донесу одговарајуће уверење. Ови подаци се проверавају у бази података Агенције за безбедност саобраћаја и Ауто-мото савезу.

Технички преглед трактора се најчешће обавља при промени власништва, односно када је потребно издавање нове саобраћајне дозволе, као и при регистрацији трактора. Ипак, с обзиром на то да је почео да се примењује нови закон о безбедности саобраћаја, очекује се повећање броја трактора који ће морати да иду на технички преглед.

  • Да би трактор прошао технички преглед, између осталог, мора да има одговарајућу светлосну сигнализацију, што подразумева оборена позициона светла, стоп светла, катадиоптере, показиваче правца, светло за означавање задње регистарске таблице. Такође, трактор мора бити означен таблом за спора возила, односно троуглом са засечним теменима, а мора имати и жуто ротационо светло. Да би ови светлосни уређаји прошли технички преглед, потребно је да имају одговарајуће ознаке, то јест морају бити хомологовани.
    То, нажалост, није тако на терену. Пољопривредници врло често, како би прошли јефтиније, светлосну сигнализацију купују на вашарима и пијацама. Ова сигнализација не ретко не задовољава потребне стандарде, то јест нема одговарајуће ознаке које потврђују испуњење тражених стандарда. Како је фотографисање светлосних уређаја неопходно, а ознаке су доказ о стандарду, неодговарајући уређаји онемогућују да возило успешно прође технички преглед- каже радник техничког прегледа “Аутотехна” у Кочану Душан Златановић.

Новина је и да ће радне машине, па самим тим и комбајни убудуће имати трајне налепнице о регистрацији. Када је реч о комбајнима, проблем је ширина возила, која је, за сада, дефинисана на 3,05 метара ширине. Чека се додатно тумачење МУП-а, односно да се види да ли ће вангабаритна возила имати посебне таблице. За сада, возила већих габарита не могу проћи технички преглед.

  • Новина је да ће од 1. јануара 2019. сви трактори морати да имају одговарајући заштитни рам или кабину – кажуе Златановић.

С обзиром на законске обавезе, масовнији технички прегледи трактора и радних машина се тек очекују, а како ће се ова ситуација развијати остаје да се види. Савет пољоприведницима је да се пре одласка на технички преглед најпре подробније информишу о томе шта је све потребно да њихов трактор, радна машина или приколица имају како не би узалуд ишлина преглед, што се често дешава, с обзиром на то да сва села немају овлашћене сервисе за технички преглед ових возила.

М.Јовановић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *