Развојни програм ПРО представљен у Нишу -Бесповратна средства за пројекте локалним самоуправама

Програм „ПРО – Локално управљање за људе и природу“ представио је у Нишу планиране активности које ће уз подршку Владе Швајцарске у вредности од 9 милиона евра бити спроведене у периоду од 2023. до 2026. године. 

„У наредне четири године програм ПРО ће спровести активности и процесе који ће допринети унапређењу локалног управљања, социјалне укључености и заштите животне средине, а тиме и побољшању квалитета живота грађана и грађанки у 99 градова и општина из Шумадије, западне, источне и јужне Србије које могу да конкуришу за подршку програма”, навела је менаџерка програма ПРО Ана Недељковић Беља.

Програм спроводи Канцеларија уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS) у партнерству са УН агенцијама – Дечијим фондом Уједињених нација (UNICEF), Популационим фондом Уједињених нација (UNFPA) и Програмом Уједињених нација за животну средину (UNEP).

„Влада Швајцарске је ову интервенцију подржала са девет милиона евра, а партнерске УН агенције ће суфинансирати активности са милион евра, док ће за успех програма веома важна бити подршка националних партнера из Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства заштите животне средине”, истакла је Недељковић Беља.

Фокус у области доброг управљања биће усмерен на јачање капацитета, људских ресурса, као и побољшање квалитета пружања јавних услуга и унапређење електронске управе.

„Циљ је да се унапреди управљање локалним процесима у смислу повећања одговорности и транспарентности у вршењу обавеза, у изради јавних политика и управљању заштитом животне средине”,  рекао је виши службеник за добро управљање на програму ПРО Драган Младеновић.

Поред техничке подршке и активности изградње капацитета, програм ПРО ће обезбедити и бесповратна средства за пројекте. Директни корисници подршке биће локалне самоуправе, центри за социјални рад и друге локалне институције, као и организације цивилног друштва и грађани и грађанке Србије, нарочито рањиве групе.

„Програм ће подржати локалне самоуправе да унапреде постојеће и развију нове, интегрисане услуге и да остваре међуопштинску сарадњу у области социјалне заштите. Основне циљне рањиве групе су припадници ромске популације, особе са инвалидитетом и лица која могу да остваре подршку у складу са Законом о социјалној заштити, док ће посебан фокус бити на деци до 15 година, лицима старијим од 65 година и младима до 30 година”, навела је службеница за социјално укључивање на програму ПРО Наташа Ивановић.

У циљу унапређења локалног управљања животном средином локалне самоуправе ће добити подршку за израду јавних политика и процедура уз учешће грађана и грађанки, као и за спровођење пројеката и пилотирање активности из локалних планских докумената, док ће се посебан сет активности односити на оснаживање и учешће младих у зеленој агенди.

Програм „ПРО – Локално управљање за људе и природу“ подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Канцеларија уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS) у партнерству са Дечијим фондом Уједињених нација (UNICEF), Популационим фондом Уједињених нација (UNFPA) и Програмом Уједињених нација за животну средину (UNEP).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *