ПРОТИВГРАДНА ОДБРАНА БИЈЕ И НА НЕБУ И НА ЗЕМЉИ

Приликом последњег невремена у Житорађи десио се још један инцидент са противградним ракетама.

Наиме противградна одбрана је дејствовала са свих противградних станица у окружењу и испаљивала ракете у намери да разбије градоносне облаке. То је била, може се рећи делимично успешна акција која је могла и трагично да заврши. Облаци јесу разбијени, веома ситан град је пао али су падале ракете и на земљу и тек тада експлодирале.

То не би било страшно да једна од ракета није пала у густо насељен део Житорађе ,односно  Банцарево. Ракета је пала у двориште на 50 метара од четри породичне куће.

Србомир Миленковић власник имања на којем је пала ракета за наш портал је рекао; Права је срећа да нико није настрадао. Све се десило брзо и као на филму. Чули смо како дејствује противградна одбрана и после неколико минута се чула јака експлозија веома близу. Укућани и комшије су били уплашени јер се нешто слично није никад десило тако близу кућа.

Сачекао сам да невреме прође као и дејство противградне одбране и изашао у двориште да видим шта се десило. После неког времена на лице места је дошла и полиција која није пронашла ракету јер је било мрачно. Ја сам је сутра ујутро пронашао на месту где је пала и експлодирала. Претпостављам да је ракета испаљена са противградне станице у Јасеници. Поновићу да је права срећа да нико није страдао и да није начињена материјална штета.

Противградна ракета Трајал Д-8 се призводи у фабрици у Крушевцу. Ракета Д-8 је са пуњењем тешка око 5,5 кг, дужине 1,2 метра и има максимални вертикални домет 7750 метара и максимални хоризонтални домет 10000 метара. Активност реагенса 1×10/13 a почетак исијавања реагенса је 8 секунди по испаљивању. Ракета Д-8 има и рок трајања а он је 5 година.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *