Протагонисти „Јужног ветра“ говоре за Добричке

Филмске пројекције 53. Фестивала глумачких остварења у Нишу почеле су ексклузивом, премијерним приказивањем филма „Јужни ветар“, редитеља Милоша Аврамовића, криминалистичког филма, са елементима трилера, инспирисан истинитим догађајима, који говори о криминалним активностима групе младих људи, који у жељи за бољим животом праве погрешан избор. Главну улогу у филму тумачи Милош Биковић, који је након светске премијере филма, синоћ, према мишљењу публике, био најбољи глумац прве фестивалске вечери. Поред њега запажене роле одиграли су и Миодраг Радоњић, Милош Тимотијевић, Драган Бјелогрлић, Срђан Жика Тодоровић. Већина филмске екипе присуствовала је пројекцији филма и поклонила се нишкој публици, а данас су глумци о својим утисцима говорили за медије.

Милош Биковић каже да је синоћ филм гледао први пут, као и публика присутна на Летњој позорници у Тврђави, а занимљиво је истаћи да је улога Петра Мараша, кога глуми у овом остварењу, прва улога негативца за њега од почетка глумачке каријере. –До сада сам играо позитивне ликове, па иако је то захтеван глумачки посао, доста често је у сценаријима такав лик досадно написан. Јер када је протагониста изузетно позитиван, глумац мора да тражи неке његове негативе особине како би га, да тако кажем, очовечио. Играти негативца је такође захтевно, али и изазовно за глумце, нарочито када тако нешто играју први пут.

Пандан младом криминалцу, је криминалац старије генерације, кога пак у овом остварењу тумачи Драган Бјелогрлић. Сарадња ове двојице глумаца било да је то пред камерама, или у улози глумац-режисер и даље се наставља, а почела је да подсетимо још од Монтевидеа. Мање је познато да је Биковић требало да игра млађег инспектора и у популарној Бјелиној серији коју је режирао и у којој је глумио „Сенке над Балканом“, али су га многобројне глумачке обавезе спречиле у томе. Ипак, с обзиром на други и трећи наставак који се припремају, не искључује могућност да до сарадње ипак дође. –Жао ми је што нисам могао да делим кадар са Драганом и у тој серији, узимајући у обзир нашу одличну пословну сарадњу, али и пријатељство. С друге стране Драган је изузетно захтеван када се ради, јер тражи да се пројекту на ком ради посвети целокупна пажња, тражи целог глумца, сво његово време и на тај начин из пројекта извлачи максимум, у односу на расположиве могућности. Не сумњам да је жеља да опет сарађујемо обострана, али опет све зависи од наших распореда, казао је Биковић за Добричке.

Но да се вратимо на „Јужни ветар“. Улогу инспектора полиције и спону између политике на једној и криминала на другој страни тумачи Милош Тимотијевић, који је каже синоћ такође први пут гледао филм.- Био сам јако узбуђен, јер ни ја нисам гледао филм, због чега сам био мало више нервозан, али нисам сумњао у добар пријем код публике, с обзиром на одличну причу. Занимљиво је да у овом филму ни један лик није позитиван, па и ја као инспектор полиције нисам изузетак. Не бих да откривам детаље гледаоцима који још увек нису погледали филм, али рачунајте на невероватне обрте, рекао нам је Тимотијевић.

Запажену ролу у овом филмском остварењу одиграо је још један млади глумац Миодраг Радоњић, који је последњих година све популарнији, с обзиром на ангажмане које има у филму и на телевизији.-Највећа жеља ми је да се публици допанде филм, тим пре што је ово једно одлично остварење, проткано крими причом и трилером са елементима балканског хумора, на који публика одлично реагује. Такође, занимљиво је и то што сам се и ја, као и остале моје колеге, нашао у улози која за мене није карактеристична, и као таква је јако занимљива и интриганта, рекао нам је Радоњић.

Додајмо на крају и то да су вечерас на програму Фестивала такође два филма, „Изгредници“, још једно остварење криминалистичког жанра, који је све популарнији код нас, као и „Проклет пас“, микс комедије и акције у ком играју измеду осталих Срђан Тодоровић, Нина Сеничар, Јелена Галовић. Пројекције сваке вечери почињу од 20.30 часова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *