Поплаве у Житорађи: Вртић не ради, критично у целом Добричу, спашена 86-годишња старица

Ванредна ситуација је на снази и у општини Житорађа. Према нашим сазнањима поплављена су поједина домаћинства и помоћни објекти у већини насеља ове општине попут Јасенице, Доњег Црнатова, Бадњевца. Како каже председник општине Житорађа Иван Станојевић све расположиве екипе су још од синоћ на терену и ангажовани субјекти се труде да смање штету  и обим поплава које су узроковане бујичним потоцима  и услед сливања атмосферских вода. Прокопани су зачепљени канали и постављени додатни бедеми.

  • На подручју општине Житорађа, и пре поплава, на снази је ванредна ситуација која је проглашена због актуелне пандемије корона вируса. Река Топлица, овог пута, није узроковала поплавни талас већ су бујични потоци поплавили поједнина домаћинства, помоћне објекте и дворишта- рекао је Станојевић.

Најугроженија су насеља Јасеница, Бадњевац, Доње Црнатово и насеље Гривац у самој Житорађи. Поплаве су забележене и у Самариновцу, Држановцу, Пејковцу и Ђакусу.

У Пејковцу је вода продрла у више домаћинстава, а Дарко Живковић из овог места каже да се са воденом стихијом борио током читаве ноћи.  Додаје да је бујица надошла изненада и није било много времена за размишљање и спашавање материјалних добара. Вода је у његовом домаћинству угрозила неколико објекта за које се нада ће се вода брзо повући и неће оставити већу штету.

Вртић у Житорађи
Резервоар за мазут

И вртић “Прва радост” у Житорађи претрпео је штету од поплава. Поред тога што је поплављено двориште где се налази мобилијер за децу, вода је продрла у подрум и том приликом поплављен и оштећен је резервоар за мазут. Тренутно у вртићу не ради грејање.

Ватрогасно-спасилачка екипа из Прокупља данас је гуменим чамцем евакуисала 86-годишњу старицу из Бадњевца. Иначе, ова бака је срчани болесник и како смо сазнали смештена је код рођака у Прокупљу.

Снимак спашавања можете погледати на следећем линку:

Ноћас су све расположиве екипе са механизацијом изашле на терен како би умањиле штету од набујалих потока.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *