Помоћница министра за бригу о породици и демографију Чамагић посетила Житорађу

Помоћница министра у Министарству за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Александра Чамагић, боравила је јуче у радној посети општинама Блаце, Куршумлија и Житорађа. Она је изјавила да је свако новчано издвајање у малим општинама, за породицу од великог значаја, али да је подједнако важна и атмосфера подршке младим паровима да остану у локалној средини.

  • Када причамо о броју становника драго ми је што сам чула да у општини Житорађа функционише школа, једна међу већим школама у Србији по броју ђака, са 19 истурених одељења и централним објектом и да има довољно ђака, а то само по себи говори о броју становника у овој средини- рекла је помоћница министра.

Додала је да број новорођене деце у Србији, први пут од како се води статистика, мањи од 62 хиљаде, што је забрињавајући податак, а да је прошле године разлика између броја преминулих и рођених 55 хиљада, и како истиче нестао је, сликовито речено, град величине Шапца.

  • О озбиљности ситуације говори и податак да први пут у Влади имамо Министарство за бригу о породици и демографију и ови наши обиласци су заправо прилика да видимо каква је стварна слика на терену и да сазнамо како и на који начин можемо да помогнемо и допринесемо да се ова слика поправи- рекла је Александра Чамагић у изјави за наш медиј.

Нагласила је да у Србији само три места имају позитиван природни прираштај, а то су Тутин, Нови Пазар и Прешево, док више Београд и Нови Сад немају више позитиван природни прираштај, што је јако забрињавајућа чињеница.

  • Мала места се празне, све више људи одлази у велике градове, иако се никад више него сада није радило на том пољу да се задрже млади да остану у својим малим срединама, на селу, и оснују породице. Трудили смо се да урадимо путеве, улажемо у вртиће и школе, али и да привучемо инвеститоре како би млади људи лакше дошли до посла и остали на свом огњишту- истакла је она.

Александра Чамагић,  разговарала је потом и са председником Општине Житорађа, Иваном Станојевићем.

Он је изјавио да попут других општина у овом крају, Житорађа  велики део буџета одваја на одржавање локалних путева и подстицаје поЉопривредницима.

-Уз подршку Министарства просвете реновиран је вртић у Житорађи, а с Министарством поЉопривреде, улажемо у електрификацију наводњавања земЉишта, да би поЉопривредни производи  са овог подручја били јефтинији и конкурентнији на тржишту – рекао је Станојевић.

Додао је да се нада да ће уз подршку надлежних ускоро бити отворена нова радна места довођењем инвеститора, јер је то и главни проблем општине Житорађа, како би млади лакше долазили до посла.

Како је Станојевић истакао у наредном периоду рачуна на ресорна министарства да ће издвоји и средства за уређење путне, водоводне и канализационе мреже.

  • Тренутно радимо велики пројекат по којем би требало да две трећине општине Житорађа добије водоводни систем и здраву пијаћу воду- истакао је Станојевић.

Председник општине Житорађа додао је да је локална самоуправа прошле године завршила надоградњу и адаптацију вртића и да су међу ретким општинама где неће постојати листе чекања за упис деце, што је велики успех за малу средину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *