Песници у посети Житорађи поводом 50. Драинчевих сусрета

50. Драинчеви сурети и овога пута окупили су велики број имена познатих у нашој књижевности. Ова манифестација, која је ове године још значајнија с обзиром на двоструки јубилеј, јер је не само 50. по реду, већ се одржавају и на 120. годишњицу од рођења овог познатог књижевног ствараоца, отворена је још 3.маја полагањем цвећа на Драинчев гроб и одржавањем музичко-сценског програма “Драинцу у част”, уз учешће познавалаца његовог лика и дела, а настављени данас у Добричу уз стихове Љубивоја Ршумовнића, Моше Одаловића, Тодета Николетића и Власте Ценића. Песници су тренутно у посети Житорађи, а планирано је да обиђу и децу у Прокупљу, Блацу и Куршумлији.

Раде Драинац

Затим, у среду 8. маја у Народној библиотеци „Раде Драинац” у Прокупљу биће одржан музичко-сценски програм, трибина и представљање младих српских песника. Наступаће глумац Данило Петровић и песник Срђан Живковић. Истог дана у 18 часова се одржава трибина на тему “Поезија и интернет”, у којој учествују др Јелена Јовановић, Марко Деспотовић, Енес Халиловић и Игор Варга. У 19.30 сати својим стиховима представиће се млади српски песници Маша Сеничић, Бојан Марковић, Милица Милосављевић и Данило Лучић.

Мајски део Драинчевих сусрета завршава се сесијом Српског филозофског друштва – Популизам и критичко мишљење, 22. маја у 13 сати у сали библиотеке.

Иначе, у априлу је расписан конкурс за Драинчеву награду, која се додељује сваке године аутору најбоље збирке поезије објављене у претходној години. Драинчеви књижевни сусрети се већ годинама уназад обележавају у мају и августу месецу. Песници се окупљају у месецима када је писац рођен и када је умро.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *