Од идеје до реализације: Брига о сваком становнику- подршка породицама са више деце и нежењама

Саша Јовановић, новоизабрани председник општине Мерошина, који је ову функцију, са паузама, обављао у неколико наврата и у 2018. и 2019.године, не крије задовољство због поверења које му је опет указано како би обављао ову функцију.

На самом старту мандата приоритети су постављени, један се посебно издваја обезбеђивање бољих услова за останак младих људи на селу, али и довођење потенцијалних инвеститора.

У последње време охрабрује чињеница да је мање незапослених него претходних година, али и даље је дуг списак оних који примају социјалну помоћ. Како наглашава Мерошина и даље спада у групу неразвијених општина и зато је и главни циљ руководства да привуче инвеститоре и изгради фабрике како би се смањио број људи који траже запослење.

Локална самоуправа труди се да олакша живот грађанима и излази у сусрет најугроженијима у сарадњи са Центром за социјални рад. За похвалу је издвајање из буџета за помоћ  породицама са троје и више деце. Овим породицама локална самоуправа помаже у виду поделе уџбеника за школуј, а значајна средства породице добијају свако дете до 5 година. Незапослене  породиље добијају одређена новчана средства из буџета, али се Јовановић нада да ће изградњом новог вртића  многе незапослене мајке имати где да оставе децу и потраже посао.

Ускоро би требало да буде потписан уговор о изградњи вртића који ће бити финансиран средствима Министарства просвете и општине Мерошина, а објекат биће грађен по светским стандардима. Вредност инвестиције је око 59 милиона динара, а вртић ће моћи да прими до стотину деце. Међутим, за сада је у плану да ова будућа установа буде намењена само мешовитим групама.  Изградњом вртића више неће бити  листа чекања, казао је Јовановић. Тренутно ова општина има само један вртић „Полетарац“ и 11 истурених одељења.

А како би мотивисала старије грађане од 35 година да изговоре судбоносно „да“ локална самоуправа подржава склапање бракова са по 100 хиљада динара.  За ову једнократну помоћ један од услова за добијање новца је и да један од младенаца  има најмање годину дана место пребивалишта на територији општине Мерошина.

Највећа нада и очекивања су, према Јовановићем речима, уперена у изградњу ауто-пута Ниш-Мердаре. Ова капитална инвестиција сигурно ће вратити у живот привреду овог краја доласком неког инвеститора због повољније пословне климе. Та директна инвестиција решила би  бројна питања- каже Јовановић.

Он истиче да је мерошинско подручје све старије, као што је то случај и у многим другим деловима Србије. Има напуштених њива и домаћинстава у којима нико не живи, јер млади одлазе у веће градове широм Србије.

Очекујем да у скорије време обезбедимо боље и повољније услове за живот и останак младих на селу. Имамо планове за канализационе и водоводне мреже за сва насеља у општини. Доста смо радили  на инфраструктури, асфалтирали смо путеве, повезивали уличну расвету, обнављали домове културе. Баш пуно тога је урађено у претходном периоду из разлога како би задржали младе људе да не одлазе- каже председник општине Мерошина Саша Јовановић.

Када је реч о туристичким потенцијалима општине Мерошина главни адут је свакако Облачинско језеро. Захваљујући Предузећу Стара планина ускоро биће завршена реконструкција хотела „Језеро“, а граде се и занимљиви садржаји за забаву и рекреацију. Велики број посета туриста  овој природној дестинацији могла би бити значајна ставка прилива у општински буџет. Међутим, велике наде полажу се и у сеоски туризам.

Неколико домаћинства на обронцима Јастрепца почело је да се бави сеоским туризмом. Локална власт очекује  да наредних година ова делатност заживети имају доста тога занимљивог да понуде туристима из Србије и иностранства.

На крају, Јовановић као један од највећих проблема истиче и откупну цену квалитетне Облачинске вишње.

Неколико година уназад постоји проблем са откупном ценом вишње, али ни држава ни локална власт не може да утиче на цену. Откуп врше приватници који сами одређују цену откупа. Велику наду полажу у приватизацију хладњаче Воћар. Постоји неколико задруга у општини Мерошина када је пољопривреда у питању, али главни адут и наду полажемо у  обнову предузећа Воћар које је у стечају, додаје Јовановић.

Председник општине Мерошина каже да раде на томе да се хладњача Воћар приватизује и крене са радом што би аутоматски повећало складишне капацитете и омогућило произвођачима вишње и бољу цену. Расписан је тендер за продају и надају се да ће овај проблем у скорије време бити решен.

Текст је настао у оквиру пројекта “Мерошина: Од одеје до реализације” који је суфинансирала општина Мерошина.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *